2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ABB felvillanyozza a haszongépjárműveket is

Az ABB bejelentette, hogy új, motort, hajtást és járművezérlő egységet magában foglaló optimalizált elektromos hajtásláncuknak köszönhetően a speciális nehéz- és haszongépjárművek is kibocsátásmentesek lehetnek. A föld alatti bányagépeket gyártó Epiroc már ki is próbálta az új koncepciót. 

Az ABB a nehéz tehergépkocsik és más haszonjárművek gyártói számára optimalizált elektromoshajtáslánc-platformot hozott forgalomba, hogy a dízel üzemről zökkenőmentesen és gyorsan átállhassanak a kibocsátásmentes villamos üzemmódra. A cég közleményében azt írja, hogy a motorból, hajtásból és járművezérlő egységből álló teljes villamoshajtáslánc-megoldást a maximális teljesítmény, a megbízhatóság és az energiahatékonyság szem előtt tartásával tervezték és hangolták össze.

A föld alatti bányászati és infrastrukturális gépek vezető szállítója, az Epiroc az elsők között kezdte alkalmazni az ABB optimalizált e-hajtásláncát. Az Epiroc számos második generációs akkumulátorhajtású járművében a meghajtáshoz és a kiegészítő alkalmazásokhoz már az ABB e-hajtásláncát, így az ahhoz tartozó villanymotorokat és a nagy teljesítményű HSE880 hajtását használják.

Jöhetnek a zéróemissziós haszongépjárművek Fotó: ABB

Mint kiderült, az

Epiroc is azt a célt tűzte ki, hogy dízelüzemű gépektől mentes, jobb levegőminőséggel és kisebb zajkibocsátással működő bányászatot teremtsen. 

A gépek villamosítása növeli az energiahatékonyságot, javítja a bánya termelékenységét, csökkenti a szellőztetési igényeket és a karbantartási költségeket.

Komoly előrelépést ért el az ABB Fotó: ABB

„Az Epirockal folyó közös munkánk is azt mutatja, hogy a nehézgépjárművekhez kifejlesztett e-mobilitási rendszerek és termékek szállítójaként piacvezető szerepet játszunk. A széles termékskálánkban elektromosjármű-töltők, hálózat- és flottairányítást támogató ABB AbiltyTM, hajtásláncok, valamint villanymotorok, akkumulátorok és egyéb hajtásláncelemekhez kifejlesztett robotizált gyártósorok tartoznak” – fogalmazott Heikki Vepsalainen, az ABB Motorok és Generátorok üzletágának ügyvetető igazgatója.

Mint kiderült, az ABB együttműködik a Northvolttal is: a két cég célja, hogy lítiumion akkumulátorok gyártására specializálódott csúcstechnológiai színvonalat képviselő üzemet fejlesszenek. 

Neked ajánljuk
Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hetventonnás bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videókkal) Franciaország: védett lett a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga is Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe
Tovább a forrásra: abb.com
Vissza
Hírfolyam