2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban 2038 előtt véget érhet a szénkorszak

A szakértők szerint és az energetikai, valamint gazdasági racionalitást is figyelembe véve, a német széntüzelésű erőművek kora az állam által hivatalosan vállalt 2038-as céldátum előtt véget érhet.

„Mindig nehéz elhinni, hogy a nagy iparágak megszűnnek, de a szénkor sokkal hamarabb véget ér, mint azt bárki is gondolná” – fogalmazott Nick Butler a Financial Times hasábjain. 

A nemzetközi energiapolitikai és energiabiztonsági szaktekintély úgy látja, hogy 2038 előtt véget ér a szén energetikai felhasználásának korszaka.

Butler szerint az erőművi szénhasználat befejezésére megadott céldátum egyszerűen elég óvatos, és inkább még mindig a szénipar és a fő széntermelő régiók képviselőit támogatja a megoldás és a változás felgyorsítása és akadálymentesítése ellenében. Így a 2038-as vállalás valójában inkább politikai kompromisszumnak tekinthető, semmint az energetika gazdasági törvényszerűségeiből levont következtetésnek. Pedig ezt a helyzetet éppen hogy onnan kell nézni – érvelt a szaktekintély –, hogy a Bundestag valamennyi pártja által megerősített szándék a szénipar számára maga a halálos ítélet. 

A német széntüzelésű erőművek kora már az államilag bejelentett 2038 előtt véget érhet Fotó: Wikimedia

Az üzenet a befektetőknek, a termelőknek, a fogyasztóknak és a munkavállalóknak is ugyanaz: Németország egyik fő erőforrása megszűnik.

A céldátum pedig azt eredményezi, hogy komoly befektetők már nem tesznek pénzt új széntermelési vagy szénnel működő termelőkapacitásokba. Ideértve Németország 84, jelenleg működő szénerőművét is.

A németországi szénfogyasztás kevesebb mint a felére esett az elmúlt 40 évben, és a következő három évben várhatóan még 30 százalékkal csökken a szén szerepe az energetikában.

A korszakváltás Butler nézete szerint könnyű lesz. Kiemelte: az Északi Áramlat 2 csővezeték fontossága éppúgy növekedni fog, mint a megújuló energiaforrásoké, a szél- és a napenergiacélok pedig 2030-ig a villamosenergia-ellátás 65 százalékának biztosítását írják elő. Ráadásul a jelek szerint a németek is hajlandók megfizetni a változások árát.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam