2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy Győrben épül Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja?

A győri Audi-üzem tetején épülhet fel Európa legnagyobb tetőnaperőműve. A 35 ezer napelemből álló létesítmény ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi. Mint kiderült, a cél az, hogy a gyár szén-dioxid-semleges vállalattá váljon.

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.ON Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját. A rendszer kivitelezése idén augusztusban kezdődik, s 2020 januárjától

évente minimum 9,5 gigawattórányi energiát termelnek majd, amely ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi, s a zöld áramnak köszönhetően mintegy hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az Audi és az E.ON 25 évre szóló együttműködése szerint az E.ON helyezi üzembe és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot.

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban Fotó: Pexels

Már jelenleg is jelentős a megújuló energiaforrás


Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy a győri gyár szén-dioxid-semleges vállalat legyen. Az Audi energiaellátásának közel hetven százalékát jelenleg is geotermikus energiából fedezi, a vállalatnál keletkezett hulladéknak pedig a 99,5 százalékát újrahasznosítják.   

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja kiemelte: a vállalat elkötelezett a fenntartható jövőt szolgáló megoldások mellett, amelynek fontos része a napenergia felhasználásának széles körű elterjesztése. Emlékeztetett, tavaly kapcsolták rendszerbe első saját napelemtelepeiket Szigetváron és Mohácson tíz hektár összterületen.

Neked ajánljuk
500 háztartást láthat el tiszta energiával a kunadacsi napelempark Új napelemparkkal gazdagodik Szeghalom Fenntartható utakon az Audi A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam