2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy Győrben épül Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja?

A győri Audi-üzem tetején épülhet fel Európa legnagyobb tetőnaperőműve. A 35 ezer napelemből álló létesítmény ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi. Mint kiderült, a cél az, hogy a gyár szén-dioxid-semleges vállalattá váljon.

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.ON Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját. A rendszer kivitelezése idén augusztusban kezdődik, s 2020 januárjától

évente minimum 9,5 gigawattórányi energiát termelnek majd, amely ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi, s a zöld áramnak köszönhetően mintegy hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az Audi és az E.ON 25 évre szóló együttműködése szerint az E.ON helyezi üzembe és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot.

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban Fotó: Pexels

Már jelenleg is jelentős a megújuló energiaforrás


Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy a győri gyár szén-dioxid-semleges vállalat legyen. Az Audi energiaellátásának közel hetven százalékát jelenleg is geotermikus energiából fedezi, a vállalatnál keletkezett hulladéknak pedig a 99,5 százalékát újrahasznosítják.   

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja kiemelte: a vállalat elkötelezett a fenntartható jövőt szolgáló megoldások mellett, amelynek fontos része a napenergia felhasználásának széles körű elterjesztése. Emlékeztetett, tavaly kapcsolták rendszerbe első saját napelemtelepeiket Szigetváron és Mohácson tíz hektár összterületen.

Neked ajánljuk
Megelőzte a nap- és szélenergia a szenet az EU-ban Jobban! Okosabban! Zöldebben! Saját napelemekkel zöldít az Aldi Ezt jól kifőzték! Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam