2019. július 22., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy Győrben épül Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja?

A győri Audi-üzem tetején épülhet fel Európa legnagyobb tetőnaperőműve. A 35 ezer napelemből álló létesítmény ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi. Mint kiderült, a cél az, hogy a gyár szén-dioxid-semleges vállalattá váljon.

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.ON Hungária Zrt. Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkját. A rendszer kivitelezése idén augusztusban kezdődik, s 2020 januárjától

évente minimum 9,5 gigawattórányi energiát termelnek majd, amely ötezer háztartás éves energiaszükségletét fedezi, s a zöld áramnak köszönhetően mintegy hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Az Audi és az E.ON 25 évre szóló együttműködése szerint az E.ON helyezi üzembe és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot.

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban Fotó: Pexels

Már jelenleg is jelentős a megújuló energiaforrás


Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy a győri gyár szén-dioxid-semleges vállalat legyen. Az Audi energiaellátásának közel hetven százalékát jelenleg is geotermikus energiából fedezi, a vállalatnál keletkezett hulladéknak pedig a 99,5 százalékát újrahasznosítják.   

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja kiemelte: a vállalat elkötelezett a fenntartható jövőt szolgáló megoldások mellett, amelynek fontos része a napenergia felhasználásának széles körű elterjesztése. Emlékeztetett, tavaly kapcsolták rendszerbe első saját napelemtelepeiket Szigetváron és Mohácson tíz hektár összterületen.

Neked ajánljuk
Még támogatások nélkül is megéri megújulóra váltani Kínában akkora szmog van, hogy már a napelemek sem működnek rendesen A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam