2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges erőmű épül Ausztráliában

Ha minden jól megy, jövőre üzembe állhat Ausztrália első olyan szén-dioxid-mentes erőműve, ahol vizet bontanak, hidrogént és ammóniát termelnek. A létesítmény elsősorban az olcsó szél- és napenergiával végzett elektrolízisre, illetve az ebből származó hidrogén helyben való felhasználására épül.

A megújuló energiatermelés egyik pionírjává lépett elő Dél-Ausztrália: sorra jelennek meg olyan megoldások, mint amilyen 2017-ben a Tesla által megépített első ipari Powerpack is, melyről itt írtunk korábban. 

Ilyen az elsősorban a turizmusáról ismert Port Lincolnban épülő hidrogéntüzelésű kisegítő erőmű is, amely várhatóan 2020-ban kezdi meg a termelést.

Az új, hidrogénes technológiákat összekapcsoló üzemben épül egy 15 megawattos elektrolizáló üzem, egy 10 MW-os hidrogénüzem, ammóniaüzem és egy 5 MW-os hidrogénüzemanyag-cella is.

Port Lincolnban áll üzembe a különleges erőmű Fotó: Wikimedia

A rendszer az olcsó szél- és napenergiával végzett elektrolízisre, illetve az ebből származó hidrogén helyben való felhasználására épül, de az integrált rendszernek köszönhetően akkor is képes a hálózatra termelni kritikus időszakban, amikor alacsony a szél- vagy napenergia-termelési érték. 

A Port Lincoln-i létesítmény egyike annak a 21 projektnek, melyeket a dél-ausztrál kormány finanszíroz. A megújuló technológiai alapokat letevő beruházások célja, hogy e technológiák következő generációinak megjelenését felgyorsítsa. A hidrogénes elképzelés mellett vannak mikrogridalapú projektek, kiépítés alatt állnak virtuális erőművek és más, új generációs hálózati mérőelemekre épülők is.

Neked ajánljuk
Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam