2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy idehaza a paksi atomerőmű termeli a legtöbb áramot?

A magyar villamosenergia-előállítás megoszlása 2018-ban sem változott: a bruttó hazai termelés felét ezúttal is a Paksi Atomerőmű biztosította. A négy blokk tavaly összesen 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamos energiát állított elő. 

Mint kiderült, tavaly 89,23 százalékos átlagos teljesítmény-kihasználással üzemelt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. négy blokkja. Az erőmű honlapján azt írják, hogy a négyblokkos üzemelés 1988-as kezdete óta 2018-ban volt a legalacsonyabb az egyéni és a kollektív dózis.

Még mindig a paksi atomerőmű termeli a legtöbb áramot idehaza Fotó: atomeromu.hu

 „Nem volt könnyű év a tavalyi, de végül sikeresen úrrá lettünk minden problémán, és nemcsak megoldottuk őket, de sokat tanultunk is belőlük. A három éve bevezetett 15 hónapos üzemelési ciklusnak (C15) köszönhetően kimagasló, 98 százalékos rendelkezésre állást produkált a 4. blokk. Működésünk hatékonyságának és biztonságosságának fejlesztésével az üzemidő-hosszabbítási folyamat lezárását követően sem állunk le: az idei évben folytatjuk a világ legjobb atomerőműveiben már sikeresen alkalmazott Sztenderd Nukleáris Működési Modell bevezetését.

Az új modell a jövőre készít fel, megalapozza az üzemidő végéig fenntartható fejlődés alapjait,

és reményeink szerint megoldást nyújt azokra a hamarosan jelentkező feladatokra is, amelyek a következő években várható nagy létszámú nyugdíjazásokból vagy éppen a berendezések folyamatos használatával járó kihívásokból erednek” – összegzett Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Neked ajánljuk
Szlovénia is az atomenergiában bízik Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Mi történik a csomagolási hulladékkal ma Magyarországon? A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: atomeromu.hu
Vissza
Hírfolyam