2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hollandiában hamarosan az autópályákat is napelemekkel szerelik fel

Hollandiában kétoldalas napelemeket kapnak a legfontosabb autópályák zajvédő falai. Az első, 400 m hosszú szolárpanel-sorozatot Uden közelében, az A50-es út mentén telepítik.

A Hollandia déli részének Brabant tartományában megvalósuló példamutató fejlesztés egyedülálló Európában. „Még nem fejlesztettek ki és alkalmaztak a gyakorlatban ilyen méretű, integrált zajvédő falat, amelyen kétoldalas napelempaneleket helyeztek el” – áll az infrastruktúráért és környezetvédelemért felelős minisztérium részeként működő Rijkswaterstaat közleményében. 

Az 1,4 millió eurós projekt – melyet az Európai Bizottság finanszírozott – legfontosabb célja a napelemmodulok zajvédő falakon történő alkalmazásának felgyorsítása Európa fontosabb útvonalain.

Már javában zajlanak a munkálatok Fotó: Rijkswaterstaat

A zajvédő falak észak–déli tájolásúak, ez lehetővé teszi a fény kedvező elnyelését mindkét oldalról, mivel a reggeli és a délutáni napfény felhasználása is optimális – tette hozzá a Rijkswaterstaat.

Az utóbbi években a fotovoltaikus ágazat több szakértője is felhívta a figyelmet a kétoldalas modulok használatában rejlő előnyökre, amelyek különösen akkor érvényesülnek, ha függőleges, megdöntött szögben helyezik el őket a napenergia-előállítás során.

Neked ajánljuk
Hatékonyabban termeltek a napelemek a járvány alatt A Facebook is a tiszta energiát lájkolja Hidrogénfolyosó épül Európában Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam