2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiskunfélegyházát is elérte a napelem-forradalom

Nemcsak a kiadások, de a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenhet Kiskunfélegyházán, ahol huszonhat közintézményt szereltek fel a napelemekkel. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert mintegy 400 millió forint támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. 

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere az MTI-nek elmondta: az energetikai beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósult meg.

Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek napelem-forradalomként emlegetnek

– tette hozzá.

Az elnyert európai uniós forrásból a Kiskunfélegyházán egy időben megvalósuló három napelemes projekt keretében 26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A beruházás a villamosenergia-fogyasztásban éves szinten tízmilliós nagyságrendű megtakarítást eredményez, amely a jövőben egy megújulóenergia-alap részét képezheti, így az összegből további napelemes beruházások valósulhatnak meg. 

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket Kiskunfélegyházán Fotó: Freepik

A legnagyobb összegű projekt keretében mintegy 201 millió forint értékű energetikai korszerűsítést végeztek el a település hat általános és három középiskolájában, ezzel nagyrészt kiváltva az elektromosenergia-fogyasztást. Megújuló energia hasznosításával korszerűsítették mintegy 56,5 millió forintból Kiskunfélegyháza két bölcsődéjét és hét óvodáját is. Nyolc közintézmény esetében – köztük idősek otthonai, a hajléktalanellátó, a családok átmeneti otthona és a városi sportcsarnok – összesen 143 millió forintot fordíthatott az önkormányzat energetikai korszerűsítésre. 

A polgármester szerint a beruházás jelentős megtakarítást eredményez a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudnak majd spórolni az iskolák részére is. Csányi József azt is elmondta, hogy keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. 

Neked ajánljuk
Napelemgyár épül Kecskeméten 2019-ben 1 millió napelemet telepítettek az Ikea-áruházak tetejére Egyelőre nem megoldott a napelemek újrahasznosítása A tartós az igazán trendi Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak”
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam