2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beindították Magyarország legnagyobb naperőművét

A Mátrai Erőmű Zrt. a villamosenergia-rendszerre kapcsolta az ország egyik legnagyobb, 20 megawattos fotovoltaikus létesítményét. A gigantikus naperőmű 4 ezer háztartást láthat el megújuló energiával. 

Tavaly szeptemberben itt mi is beszámoltunk arról, hogy elkezdték építeni Magyarország legnagyobb naperőművét. A létesítmény rekordidő alatt – mindössze öt hónappal az alapkőletétel után – elkészült. Mint kiderült, a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi fotovoltaikus erőműve a próbaüzem korai szakasza és a nap kis beesési szöge ellenére is már 14 megawatt áramot termel.

A maximális, 20 megawattos teljesítményt – a többi naperőműhöz hasonlóan – a nyári hónapokban éri majd el.  

Hazánkban is egyre több a napelemes beruházás Fotó: Pixabay

A beruházás egy korábbi meddőhányó 33 hektáros, rekultivált területén 5,16 milliárd forintból valósult meg az SPIE Hungária-Bejulo konzorcium kivitelezésében. A legújabb technológiával készült, költséghatékony erőmű közel 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll.

A környezetbarát létesítmény mintegy 4 ezer háztartást képes ellátni villamos energiával.

A kereskedelmi értékesítés április 1-jén kezdődik, addig az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látja el energiával, ezzel jelentős költségeket takarítva meg.  

Neked ajánljuk
A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban Megújuló energia otthonra? Nem csak a napelemek léteznek! Most már a napelemet is össze lehet hajtani A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: mert.hu
Vissza
Hírfolyam