Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ebben az országban nem a gazdagok veszik a legtöbb napelemet

Sokakat megdöbbentett annak a tanulmánynak az eredménye, amely az ausztrálok napelemvásárlási szokásait vizsgálja. Kiderült ugyanis, hogy Ausztráliában a szolárpanelek iránti kereslet jóval népszerűbb a kevésbé tehetős helyzetű háztartások körében, mint a magasabb jövedelműek között.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy valójában a társadalom legvagyonosabb tizede telepíti a legkevesebb napelemet, míg ez az arány a 10. és 8. legszegényebb decilisben a legmagasabb. A Victoria University kutatásának eredménye meglepő, tekintettel arra, hogy

Ausztráliában is evidenciának számított az a feltételezés, miszerint a magasabb jövedelmű háztartások körében gyorsabban terjednek a napelemek, mint az alacsonyabb jövedelműek között.

Az egyetem energetikai agytrösztje, a Victoria Energy Policy Centre több mint tízezer ausztráliai háztartás villanyszámláját, szociális és gazdasági helyzetét tette vizsgálat tárgyává, amelyek körülbelül 20 százaléka rendelkezik telepített napelemekkel. A kutatás az ingatlan becsült értéke alapján kategorizálta a háztartásokat, a legalsó háztartási tized átlagos ingatlanértéke 465 ezer USD, míg a legfelsőé 1,28 millió dollár.  

A jelenség oka a villamosenergia-árak emelkedése iránti érzékenység eltéréseiben keresendő. A legkevésbé jómodú ausztrál háztartások számára a napelemek telepítése a villanyszámla mérséklésének egyik leginkább elérhető módja, a leggazdagabbak számára jóval kisebb motivációt jelent ugyanez. A folyamatot a hálózati áramárak emelkedése mellett a napenergia költségeinek csökkenése is támogatja.

Ausztráliában is egyre többen döntenek a napelem mellett Fotó: Pixabay

A tanulmány további érdekes megállapítása, hogy a napelemmel rendelkező átlagos háztartás 9 százalékkal vásárolt kevesebb áramot a hálózatról, mint az, amelyikre nincsenek fotovoltaikus panelek telepítve, de annál összességében körülbelül negyedével több áramot fogyasztott. A napelemes háztartások a hálózatra is visszatáplálnak, ezáltal a napelemmel nem rendelkezők villanyszámlájának csökkentéséhez is hozzájárulnak.

Neked ajánljuk
Egyre több békési háztetőn van napelem Napelemet a kutyaházra? Még szélsőségesebb időjárás várhat Ausztráliára Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam