2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az önkormányzatok is hisznek a megújuló energiában

Egyre több önkormányzat ismeri fel a megújuló energiában rejlő lehetőségeket. Az elmúlt években számos intézmény napelemekkel gazdagodott, de vannak olyan települések is, ahol a termálvizet hasznosítják. Így az önkormányzatok nemcsak a kiadásokat, de a szén-dioxid-kibocsátást is csökkentik. 

Szinte minden héten beszámolunk olyan településekről, ahol komoly energetikai beruházások történnek: a többi között Kaposvárt, Balatonkeresztúrt, Kiskunfélegyházát, Komlót és Szarvast is elérte már a napelem-forradalom, ráadásul időközben már beindították Magyarország legnagyobb naperőművét is.

Jól látszik, hogy

a költségcsökkentés érdekében egyre több önkormányzat próbálkozik a korszerű, környezettudatos energiafelhasználással.

A napenergia hasznosításának  számos előnye van, így például mérsékli a légszennyeződést, a szén-dioxid-kibocsátást.

Egyre több önkormányzat fordul a megújuló energiák felé Fotó: Pixabay

Most Jászfényszarun is a fenntartható fejlődés került fókuszba. 

Győriné dr. Czeglédi Márta, a város polgármestere a Szoljon hírportálnak elmondta, hogy ennek érdekében a városházát, az orvosi rendelőt, a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet (Gamesz) épületét, a teaházat, a rendőrséget, az óvodát, gyakorlatilag valamennyi közintézményt napelemekkel láttak el. A városházát és a Gameszt külszivattyús rendszerrel fűtik.

Mint kiderült, Jászapátin a napenergia hasznosítása mellett a termálvízben rejlő lehetőségeket is kiaknázzák. 

A polgármester elmondta: a termálvíz komplex hasznosítása érdekében jelentős lépéseket tettek, hiszen termálkutat fúrattak, amely 950 méter mélységben 57 fokos hőmérsékletű vízzel fogja táplálni az ugyancsak kilenc önkormányzati ingatlanban történő hőcserélős fűtést, és ezt követően a strand vízpótlását is biztosítani fogja.

A megújuló energiaforrások felhasználásának tervezésénél a szakemberek megállapították, hogy jelentős költségcsökkentést lehet elérni.

Éppen ezért Jászárokszálláson szintén több intézményt láttak el napelemmel, az óvodánál napkollektoros energiahasznosítás működik. 

Neked ajánljuk
Látta már a világ megújulóenergia-térképét? Óriási napelempark épül az Egyesült Államokban A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: szoljon.hu
Vissza
Hírfolyam