2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát stratégián dolgozik az innovációs tárca

Fogyasztó- és klímabarát energiastratégián dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – közölte Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az új projekt legfontosabb célja a fenntartható gazdasági növekedés elérése. 

Kaderják Péter az Infrastruktúra Szövetség szakmai napján beszélt arról, hogy az új nemzeti energiastratégia koncepciója szerint tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatásokat kell biztosítani a fogyasztóknak.

Mint kiderült, ennek eléréséhez négy fő programpontot fogalmaztak meg:

  • a fogyasztók központi szerepét,
  • az energiaellátás biztonságának további erősítését,
  • az energiaszektor klímabarát átalakítását,
  • a gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségek kihasználását.

Az ellátásbiztonság erősítéséről szólva kitért a többi között a hatékonyabb energiafelhasználás ösztönzésére, a megújuló energiaforrások növekvő felhasználására.

Az energiaszektor klímabarát átalakításával kapcsolatban kiemelte

a közlekedés zöldítését, az e-mobilitás támogatását, valamint a nukleáris energia hasznosítását és a szénalapú áramtermelés várható visszaszorítását.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára  Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az innovatív technológiák lehetőségeinek feltérképezéséről és előmozdításáról az államtitkár elmondta: hét munkacsoportot alakítottak az Energetikai Innovációs Tanácson belül, várják a szervezet első javaslatait.

Az Infrastruktúra Szövetség tavaly nyáron jött létre, tagjai a magyarországi hálózatos infrastruktúrák vezető társaságai az energetika, a víziközmű és a távközlés területéről. 

A szövetség megbízásából a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont egy olyan tanulmányt készített, melynek megállapításai alapján kiderült, hogy kiszámíthatóbb és stabilabb szabályozásra, valamint a hálózatos infrastruktúrák közterheinek csökkentésére lenne szükség a hazai eszközállomány elöregedésének megállítása és a digitális átállás gyorsítása érdekében.

Neked ajánljuk
Figyelem, 20 nappal tovább lehet napelemre pályázni Hidrogén nélkül elfelejthetjük a 2050-es klímasemlegességi célt Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam