2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs több óraátállítás?

Évente kétszer szoktunk órát állítani, ám 2021-től ez megváltozhat. Az Európai Parlament illetékes bizottsága a napokban ugyanis bejelentette, hogy támogatná az óraátállítás eltörlését. 

Az óraátállítás megszüntetését tartalmazó indítvány hamarosan az Európai Parlament plenáris ülése elé kerülhet, a végső döntést pedig majd az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP – fogják meghozni.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

2021-től eltörölhetik az óraátállítást Fotó: Pixabay

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. 

Magyarország egyébként az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően 2015-ig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg – a témáról itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Újabb szénmentes rekord a briteknél Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam