2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégia napos oldala

Norvégiában hatalmas sikert könyvelhet el magának a szolárenergia: 2018-ban 29 százalékkal bővült a piac ezen szegmense, míg az összesített napelem-kapacitás elérte a 68 MW-os szintet.

Bár az újonnan üzembe helyezett kapacitások mennyisége elmarad a többi európai piac adatától, 2018 mégis rekordévet jelent Norvégia számára a fotovoltaikus eszközök fejlődése szempontjából.

A Multiconsult által kiadott statisztikák szerint  – amelyeket a Norwegian Solar Energy Clustera Solenergiklyngen weboldalán tett közzé –  az ország összesített kapacitása december végére elérte a 68 MW szintet.

2018-ban Norvégiában 23,5 MW napelemet kötöttek a hálózatba Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a tavaly telepített új napelem-kapacitások 23,5 MW-ot tettek ki, ami

2017-hez képest 29 százalékos növekedésnek felel meg. 

„A növekedés az árak folyamatos csökkenésével és az elektromos áram egyre emelkedő szintjével, valamint a napenergiára irányuló egyre nagyobb figyelemmel magyarázható” – jelezte a Solenergiklyngen a 2018-as adatot bejelentő közleményében.

Norvégia a „Plusz Ügyfél (Plusskundeordningen)” rendszer keretében támogatja a háztetőkön elhelyezett napelemeket – amely követelményként írja elő a szolgáltatók számára, hogy napelemes rendszerekből vásároljanak energiát.

Neked ajánljuk
Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora A klímaváltozás a napelemeket sem kíméli Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam