2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Naperőmű épül a pécsi uránbánya helyén

Még idén üzembe helyezhetik az ország egyik legnagyobb naperőműparkját, amely a pécsi uránbánya pellérdi zagytározójának rekultivált területén kap helyet. A létesítmény 7500 háztartást láthat el tiszta energiával. 

„A parkban jelenleg tizenhárom naperőmű készült el. Március–május között további nyolcat adunk át, és év végére az utolsó tízet is elkészítjük. Így 2019 végére teljes kapacitással működhet a naperőműpark” – mondta a Baranya megyei hírportálnak Gelencsér Attila, a beruházást végző mohácsi cég képviseletében.

Mint kiderült, a cég több napelemparkot adott át az elmúlt években Baranya megye területén: az elsőt Belvárdgyulán 2013-ban, majd Mohács, míg tavaly Kozármisleny következett. Pellérden 43 hektáron 31 darab 500 KW teljesítményű naperőműpark épül, amely 68 200 darab napelemtáblából áll majd.

Már épül Baranya megye legnagyobb naperőműve  Fotó: Pixabay

A beruházás megvalósítása két részből áll, egyik rész a tervezési és engedélyezési szakasz volt, ami 2017 év végére befejeződött. A másik pedig a kivitelezési és üzembe helyezési szakasz. Az építkezés során arra is figyelnie kellett a beruházónak, hogy a területen érvényben lévő környezetvédelmi engedély előírásainak megfeleljen, ezért a talajhoz való rögzítés nem a hagyományos talajcsavaros vagy lesajtolt acélprofilos megoldással készült, hanem a tartószerkezet lesúlyozásos rögzítésével.

Az óriáskomplexum év végére fejeződik be, és 18,2 megawatt kapacitásra lesz képes. 

Neked ajánljuk
Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Nem minden zöld, ami annak látszik: Pécs szigorít a parkoláson Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam