2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína 1 év alatt közel 5 millió háztartást kapcsolt le a szénről

Kínának tavaly komoly eredményeket sikerült elérnie a szén visszaszorításában. Ennek köszönhetően a világ második legerősebb gazdasága újabb jelentős lépést tett a tisztább levegőjű városokért.

Folytatva és egyben kiterjesztve a megkezdett programot, 2018-ban már Kína 35 városában történtek jelentős erőfeszítések a szénhasználat visszaszorítására. Ez dinamikus növekedés 2017-hez képest, amikor még csak 12 várost érintett a kezdeményezés – számolt be az eredményekről  Li Ganjie, Kína fenntarthatósági ügyekért felelős minisztere, aki arról is beszélt, hogy tavaly mintegy 4,8 millió háztartásba vezették be a földgázt, illetve tették elérhetővé a villamos energiát.

Ezzel

rengeteg ember számára sikerült kiváltaniuk a szenet, mely ezekben a jellemzően szerény jövedelmű, illetve fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező háztartásokban a fűtés alapját jelentette.

2017-ben egyébként 4 millió háztartásban sikerült elérniük ezt a változást.

Kína 1 év alatt közel 5 millió háztartást kapcsolt le a szénről Fotó: Piyabay

A szakminiszter kiemelte: még sok munka van hátra az emissziós helyzet javításában. Kína 2012-es energiamixében még 68,5 százalék volt a szén aránya, tavaly év végére ez ugyan 59 százalékra csökkent, de Li szerint eddig a könnyebb feladatokat végezték csak el. A tárcavezető úgy fogalmazott: a neheze még csak most jön.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam