2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szeles március: rekordot döntöttek a németek

Egyre nagyobb sikert könyvelhet el a német zöldenergia – márciusban a szélenergia termelése döntött rekordot. A hónap során két olyan nap is volt, amikor a megújulók által előállított áram csaknem elérte Németország teljes fogyasztását.

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy 2018-ban Németország kumulált napenergia-termelési kapacitása majdnem elérte a 46 GW-ot. 

Most pedig az is kiderült, hogy a megújuló energiaforrások – napenergia, biomassza, vízenergia és szélenergia – összesített súlya 63 százalék volt a német áramtermelésben március 1. és 17. között, de

a szélenergia önmagában 46 százalékát tette ki a teljes termelésnek. Ez több, mint a szén-, a gáz- és az atomerőművek együttes részaránya.

Óriási csúcsot döntött a szélenergia Németországban Fotó: Pixabay

A Fraunhofer ISE adatai szerint a mintegy 30 ezer németországi szélturbina az időszak során körülbelül 3,6-szer annyi áramot termelt, mint az ország lignit- vagy atomerőművei. Az idei márciusban két olyan nap is volt, amikor a német megújuló alapú villamosenergia-termelés mennyiségileg csaknem elérte az ország teljes fogyasztását. 

A német kormány célja 2030-ra a megújulók áramtermelésben betöltött súlyának éves átlagban 65 százalékra emelése, miközben a nukleáris és szénerőművek kivezetése is napirenden van.

Neked ajánljuk
Európában is lesz Tesla Gigafactory A németeknek 2030-ig be kellene zárniuk a szénerőműveket Alkotmányos rangra emelné a klímavédelmet a bajor miniszterelnök Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam