2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Albániában lebeghetnek a norvég napelemek

A norvég Ocean Sun alacsony üzemelési költségű, de tartós szerkezetű, napenergiát hasznosító rendszert épít egy albán víztározóra. Az erőmű a tervek szerint két megawattos teljesítménnyel bír majd. 

A leginkább vízi liliomra hasonlító formájú szolárpark négy, egyenként 500 kW-os úszó egységből áll majd, melyeket a Bajna víztározó víztükrére installálnak. A beruházás teljes költsége az előzetes számítások szerint 2,3 millió euró (mintegy 720 millió forint) lesz.

A víz biztosította természetes hűtésnek köszönhetően a rendszer hatékonysága akár 15 százalékkal is meghaladhatja a hagyományos szárazföldre telepített rendszerekét.

Napelemek lebeghetnek Albániában  Fotó: Ocean Sun

Az Ocean Sun 2016-ban szabadalmaztatott és forgalmazni kezdett találmánya, a lebegő napelemes rendszer lényege, hogy a paneleket a vízfelszínen kifeszített, lebegő polimerből készült membránpaplanokra telepítik. 

A különleges naperőművet várhatóan 2019 végén helyezik üzembe. 

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam