2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vége: nem lesz több óraátállítás

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését. A 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

A képviselők egymás közötti egyeztetésre kérik a tagállamokat és az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez bizonyos tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Eltörölték az óraátállítást Fotó: Pixabay

A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.

Sajtóhírek szerint Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország és Portugália a nyári, míg Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja.

Az óraátállítás eltörlését támogatók szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Bizonyítottak a hazai napelemek A fenntarthatóság ügye is megjelenik az új vámmegállapodásban A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam