2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földgáz helyett hidrogén kerülhet a vezetékekbe

Ha minden jól megy, 2050-re a fosszilis gáz az EU-ban már nem lesz az energiamix része. Az európai villamosenergia- és földgázrendszer üzemeltetői ugyanis egy olyan terven dolgoznak, amely igazodik az Európai Bizottság céljához, miszerint felszámolnák a szén-dioxid-kibocsátást. 

A tervekről Jan Ingwersen, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának (ENTSOG) általános igazgatója beszélt az Euracitvnak. Az interjú legfontosabb megállapításai: 

  • A tároló létesítmények a jövőben a földgáz- mellett a villamosenergia-igények kielégítését is szolgálhatják, a hidrogén energiahordozó szerepének fejlődésével.
    Ennek megfelelően a gázvezetékeket úgy alakítják át, hogy azok alkalmassá váljanak tiszta hidrogén szállítására, először is a terv szerint Hollandia, Belgium, Németország és Franciaország között.
  • A piac még nem áll készen egy, az egész EU-ra kiterjedő hidrogénstandardra, ezért a regionális megközelítés előnyösebb.
  • A villamosenergia- és földgázátviteli rendszerirányítók jelenleg is dolgoznak egy közös, tízéves hálózatfejlesztési terven, melyet várhatóan idén nyáron mutatnak be. 
Földgáz helyett hidrogén kerülhet a vezetékekbe Fotó: Wikimedia

Mint kiderült, a közös terv három lehetséges forgatókönyvet is tartalmazni fog, amelyek az európai szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési erőfeszítésekkel, illetve a párizsi klímaegyezmény céljaival is kompatibilisek lesznek. A háromból két szcenárió

a század közepére teljesen megszüntetné az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátását, ezzel együtt a fosszilis gáz használatát is.

  • A teljes interjút itt lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam