2019. április 25., Márk
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a világ energiaigénye

2018-ban 3,2 százalékkal bővült a világ energiaigénye – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közleményéből. A jelenség mögött a világgazdaság erőteljes növekedése, továbbá egyes térségekben a korábbinál markánsabb fűtési-hűtési szükséglet áll.

2018-ban a földgáznak jutott a főszerep, az energiatermelés növekményének 45 százalékát gázüzemű erőművek adták, főként az Egyesült Államokban és Kínában.

Egyébként minden energiahordozóból több fogyott, mint 2017-ben.

Mint kiderült,

a fosszilisekkel fedezték a teljes növekmény 70 százalékát,

a naperőművek termelése 31 százalékkal nőtt, és két számjegyű a szélerőművek termelte energia bővülési aránya is. A nukleáris eredetű árammennyiség pedig a teljes kereslet 9 százalékának kielégítésére volt elég.

A földgáz vitte a prímet az energiaigény növekményének kielégítésében Fotó: Pixabay

Mindemellett szénből is többre volt szükség. Ez azért aggasztó – mutat rá a szervezet –, mert a világ energiatermeléshez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátása 1,7 százalékkal 33 gigatonnára nőtt, és ebből 10 gigatonnát éppen a széntüzelésű erőművekben égettek el. 

Neked ajánljuk
Megfelel az európai normáknak Paks II. Ezért muszáj az EU-nak javítania az energiatárolási kapacitásán A villanyautókra sem teljesen igaz a zéró emisszió? A klímaváltozással együtt a „hiénák” is megnehezítik a biztosítók dolgát Óriási napelempark épül Környén
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam