2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Finnországban is egyre többen támogatják az atomenergiát

Érdekes eredménnyel zárult a TVO atomenergetikai társaság közvélemény-kutatása: kiderült ugyanis, hogy a finnországi zöldpártiak között már többen vannak, akik támogatják a nukleáris energiát, mint azok, akik nem. 

A felmérés szerint a megkérdezettek 22 százaléka növelné az atomenergia arányát, 24 százalékuk szerint pedig megfelelő a jelenlegi szint. Ez azt jelenti, hogy összességében 46 százalékuk helyesli a nukleáris alapú áramtermelést.

Mindez arra utalhat, hogy a környezetvédők közül is egyre többen gondolják azt, amit például az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC is kimondott nemrégiben:

a szén-dioxid kibocsátása nélkül áramot termelni képes nukleáris erőművek nélkül nem lehet eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem.

Atomerőmű Finnországban Fotó: Wikimedia

A globális felmelegedés okozta aggodalom és a megfékezését szolgáló lehetőségekre irányuló figyelem már évek óta növeli az atomenergia általános támogatottságát Finnországban.

A teljes lakosságra vetítve az derült ki a felmérésből, hogy 2018-ban az előző évinél 5 százalékkal többen támogatták a nukleáris energia hasznosítását, így ez a harmadik olyan egymás utáni év volt, amelyben növekedett az arány. A válaszadók 42 százaléka emelné az atomenergia részarányát, 23 százalékuk szerint az megfelelő szinten van jelenleg, míg 28 százalék véli úgy, hogy csökkenteni kellene.

Neked ajánljuk
Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban Halad tovább a paksi beruházás Finnország komolyan veszi a klímavédelmet A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam