2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már üzemel Európa legnagyobb energiatárolója

Hivatalosan is átadták Európa legnagyobb, középületben működő energiatároló rendszerét, amely újrahasznosított, illetve új elektromosjármű-akkumulátorokkal üzemel egy amszterdami stadionban. A 3 megawattos rendszer hatékonyabb energiaellátást biztosít a holland energiahálózat számára is.

A projektet az Amsterdam Climate & Energy Fund (AKEF) és az Interreg is támogatta, illetve a Nissan, az Eaton, a BAM, a Mobility House és a Johan Cruijff Arena együttműködésében jött létre.

Az Eaton villamosenergia-átalakítási technológiáját és 148 Nissan Leaf autónyi akkumulátort ötvöző energiatároló rendszer különlegessége, hogy az

nemcsak a fenntarthatóbb energiagazdálkodáshoz járul hozzá, hanem az elektromos járművek akkumulátorainak körkörös gazdaságához is.

A különleges aréna Fotó: johancruijffarena.nl

„Ennek az energiatároló rendszernek köszönhetően a stadion képes intelligens energiafelhasználásra, és az Amszterdam Energy Arena BV nevű cég révén képes kereskedni is az akkumulátorokban rendelkezésre álló tárolási kapacitással” – mondta Henk van Raan, a Johan Cruijff Arena innovációs igazgatója, hozzátéve:

„Biztosított az Arena energiaellátása még hálózatkieséskor is. Sőt a stadion hozzájárul a holland villamosenergia-hálózat stabilitásához is. A Johan Cruijff Arena az egyik legfenntarthatóbban üzemeltetett stadion a világon, és úttörő szerepet tölt be az olyan intelligens innovációk alkalmazásában, mint amilyen ez az egyedülálló energiatároló rendszer.”

Mint kiderült, az energiatároló rendszer teljes kapacitása 3 megawatt, amely több ezer háztartás áramellátásához elegendő mennyiségnek felel meg. Ez a kapacitás azt is jelenti, hogy az Arena tetején található 4200 darab napelem által termelt energia is optimálisan tárolható és szükség szerint felhasználható. 

Neked ajánljuk
Muszáj változtatnunk az energiafelhasználásunkon Egyre sikeresebb a Virtuális Erőmű Program A Total megnyitotta ezredik napenergiával működő töltőállomását Meleg színű, meghitt fények A dunavirág mentőakció (természetfilm)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam