2019. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már üzemel Európa legnagyobb energiatárolója

Hivatalosan is átadták Európa legnagyobb, középületben működő energiatároló rendszerét, amely újrahasznosított, illetve új elektromosjármű-akkumulátorokkal üzemel egy amszterdami stadionban. A 3 megawattos rendszer hatékonyabb energiaellátást biztosít a holland energiahálózat számára is.

A projektet az Amsterdam Climate & Energy Fund (AKEF) és az Interreg is támogatta, illetve a Nissan, az Eaton, a BAM, a Mobility House és a Johan Cruijff Arena együttműködésében jött létre.

Az Eaton villamosenergia-átalakítási technológiáját és 148 Nissan Leaf autónyi akkumulátort ötvöző energiatároló rendszer különlegessége, hogy az

nemcsak a fenntarthatóbb energiagazdálkodáshoz járul hozzá, hanem az elektromos járművek akkumulátorainak körkörös gazdaságához is.

A különleges aréna Fotó: johancruijffarena.nl

„Ennek az energiatároló rendszernek köszönhetően a stadion képes intelligens energiafelhasználásra, és az Amszterdam Energy Arena BV nevű cég révén képes kereskedni is az akkumulátorokban rendelkezésre álló tárolási kapacitással” – mondta Henk van Raan, a Johan Cruijff Arena innovációs igazgatója, hozzátéve:

„Biztosított az Arena energiaellátása még hálózatkieséskor is. Sőt a stadion hozzájárul a holland villamosenergia-hálózat stabilitásához is. A Johan Cruijff Arena az egyik legfenntarthatóbban üzemeltetett stadion a világon, és úttörő szerepet tölt be az olyan intelligens innovációk alkalmazásában, mint amilyen ez az egyedülálló energiatároló rendszer.”

Mint kiderült, az energiatároló rendszer teljes kapacitása 3 megawatt, amely több ezer háztartás áramellátásához elegendő mennyiségnek felel meg. Ez a kapacitás azt is jelenti, hogy az Arena tetején található 4200 darab napelem által termelt energia is optimálisan tárolható és szükség szerint felhasználható. 

Neked ajánljuk
Az USA felturbózná az olajkitermelését Napelemmel spórolhatnak a hazai kkv-k Fejlődés és fenntarthatóság? Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Ezeken a vasútállomásokon osztanak ingyen ivóvizet
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam