2019. április 26., Ervin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már üzemel Magyarország legnagyobb naperőműve

Április 10-én hivatalosan is átadták hazánk legnagyobb naperőművét. A Mátrai Erőmű Zrt. leányvállalata bükkábrányi fejlesztésének köszönhetően mintegy 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás.

A Mátrai Erőmű Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve a Gránit Bank Zrt. finanszírozásában valósult meg. A kivitelező fővállalkozó a SPIE Hungária Kft. és a német bejulo GmbH volt.

Mint kiderült, a tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdődött meg a próbaüzem, és április 1-jétől már kötelező átvételi rendszerben értékesíti a megújuló villamos energiát az erőmű.

Az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítménye Fotó: MTI/Vajda János

A kedvező időjárásnak köszönhetően már sikerült megközelíteni a névleges 19,95 MW-os teljesítményt.

Az éves várható termelés 25 gigawattóra, amely mintegy 10 ezer háztartás átlagos éves villamosenergia-igényét képes fedezni, tisztán megújuló forrásból előállítva. A fejlesztésnek köszönhetően körülbelül 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás.

A környezetbarát létesítményt egy bányaművelés után rekultivált, korábbi meddőhányó 33 hektáros területén építették – a projektről korábban itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
Albániában lebeghetnek a norvég napelemek 2018-ban rekordmennyiségű naperőmű épült hazánkban Dubaj így csökkentené évente 1,6 millió tonnával a szén-dioxid-kibocsátását Magyarországnak is hasznos lesz az új uniós növény-egészségügyi szabályozás Az épületek jelenthetik a globális klímaharc egyik kulcsát
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam