2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2018-ban rekordmennyiségű naperőmű épült hazánkban

Több mint 400 MW új fotovoltaikus naperőmű-kapacitást telepítettek Magyarországon 2018-ban. A pozitív tendenciának még nincs vége: az idén és jövőre további mintegy 400-600 MW új kapacitásra lehet számítani. 

A tavalyi installációkkal Magyarország összesített fotovoltaikus (vagyis villamosenergia-termelő) naperőmű-kapacitása körülbelül 700 MW-ra bővült – mondta Szolnoki Ádám, a Manap iparági szervezet vezetője a PV magazinnak. 

A tavaly megvalósított fejlesztések zöme a 2016 végéig az energiahivatalhoz benyújtott, összesen mintegy 2000 MW létesítésére vonatkozó engedélykérelem alapján jött létre. Az engedélyek alapján megvalósítandó beruházások határideje 2021, azonban várhatóan ennek csak 30-50 százaléka épül fel.

Sosem épült annyi naperőmű Magyarországon, mint tavaly Fotó: Pixabay

Idén és jövőre további mintegy 400-600 MW új naperőmű-kapacitás települhet Magyarországon

Szolnoki Ádám szerint, aki 2019 második fél évére várja a kormány által már kilátásba helyezett első, a magyar piacon újdonságnak számító megújulóenergia-tendereket.

Magyarország 2020-as célja a 14,65 százalék megújuló-részarány elérése, amely nagyrészt a biomassza-felhasználás miatt teljesülhet is, azonban az ország jelentős importra szorul villamos energiából, 2018-ban átlagosan több mint 30 százalék volt a behozatal aránya, ami évtizedes csúcsnak számít. 

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam