2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A németek megújulókra cserélik a lignitbányákat

A német kormány energiastratégiája szerint 2038-ig az összes szénerőművet be kell zárni; ezek helyére a tervek szerint a jövőben a szél- és napenergiából tároló kapacitások kerülhetnek.

A várható költségek fedezésére a Bloomerg szerint mintegy 40 milliárd euró kárpótlást ígér a kormány. Mint kiderült, a pénzből az erőművek üzemeltetőit, az állásukat elvesztőket, valamint a dráguló áramárak ellensúlyozására a fogyasztókat támogatnák.

A szénerőművek bezárása elsősorban a keleti Szászország, Szász-Anhalt és Brandenburg, valamint a nyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományokat érinti. 

Az RWE-nek, amely korábban a Mátrai Erőműben rendelkezett többségi tulajdonnal, nyolc szénerőművét kell bezárnia.

A németek is hisznek a megújuló energiában  Fotó: Freepik

A német energiastratégia fontos része a megújuló energiaforrások támogatása.

Berlin célja, hogy 2030-ra a zöldenergia aránya a teljes termelésből 65 százalékra emelkedjen.

Ehhez elengedhetetlen azonban, hogy a lignitövezetben működő bányákat folyamatosan átállítsák szél- és napenergia-tároló erőművekké. Erre a 2020-as évektől kerül sor. 

Neked ajánljuk
Mi lesz akkor, ha minden tervezett szénerőmű megépül? Egyre több szénerőmű épül Kínában Kína eredményesen vette fel a harcot a légszennyezéssel Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam