2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is fontos szerep juthat a virtuális erőműnek

Az energiamegtakarításból „épített” virtuális erőmű jelenleg már Magyarország hatodik legnagyobb erőműve, a jövőbeli cél pedig, hogy az a második legnagyobb erőmű legyen Paks után – jelentette be Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Pécsi Tudományegyetemen rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke és a tíz éve elindított Virtuális Erőmű Program (VEP) védnöke a környezettudatosság fontosságát is hangsúlyozva közölte: minden megyében elindítják a programot.

Mint kiderült, a kezdeményezésben részt vevő

vállalatok, önkormányzatok, iskolák energiamegtakarításai adják össze a virtuális erőmű teljesítményét, amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

A VEP védnöke arra is kitért, hogy szerinte a környezetvédelem és -tudatosság, illetve az energiamegtakarítás terén globális sikertelenség és kudarcok sorozata jellemzi jelenleg a világot. Példaként említette, hogy Európa 2020-ig csupán 20 százaléknyira kívánja tenni a megújuló energiaforrások arányát. Mint fogalmazott: a globális sikertelenség mellett kellenek hogy legyenek lokális sikereink. 

A virtuális erőmű kiválthatja egy valódi létrehozását Fotó: Pixabay

Az eseményen az energiatudatosság és -hatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések érdekében közös szándéknyilatkozatot írt alá mások mellett a PTE, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., a pécsi önkormányzat, a Pécsi Egyházmegye, egyúttal letették a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) alapkövét is. Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a baranyai az első regionális virtuális erőmű.

Felidézte, hogy a 2009-ben indult program eredetileg azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra 200 megawattnyi fossziliserőmű-kapacitást váltsanak ki az energiamegtakarításokból, ez 2018-ban már meg is valósult, azóta pedig ezt a mértéket már majdnem meg is duplázták.

Neked ajánljuk
Jól vizsgáztak az európai energiaszabályozó hatóságok Fordulat: Végre a lakossági termelők is megjelenhetnek az árampiacon A magyarok felének fontos a fenntartható otthon megteremtése Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam