2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van okunk reménykedni: szuperhatékony a jövő napelemes rendszere

Az agrofotovoltaikus rendszerek kiemelkedően jó eredményt hoztak 2018 nyarán: a napenergia-termelést a növénytermesztéssel kombináló megoldással a földhasználat hatékonyságát 186 százalékra tudták növelni egy németországi tesztben.

Az agrofotovoltaikus rendszerek tesztelése immár két éve tart Németországban mintegy harmad hektáros termőföld területen. Az összességében 194 kilowatt teljesítményű fotovoltaikus rendszert öt méter magas állványra rögzítették, míg a földben, a panelek alatt négyféle növény termesztésével kísérleteztek: téli búza, burgonya, lóhere és zeller.

„Míg egységnyi terület földhasználati hatékonysága különálló, tehát nem kombinált alkalmazásuk esetén a fotovoltaikus rendszer és a növénytermesztés esetében egyaránt 100-100 százalék, addig az együttes, agrofotovoltaikus alkalmazás 2017-ben 160, 2018-ban pedig 186 százalékos hatékonyságot volt képes elérni” – számolt be a szervezet a teszt eredményeiről.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen

egységnyi földterületen egyszerre történő alkalmazásuk mellett is közel ugyanakkora eredményt hozott a napenergia- és növénytermesztés, mint ha két ugyanekkora, különálló földterületen telepítették volna ugyanezeket.

Brutális hatékonyságot értek el a különleges napelemes rendszerrel Fotó: Fraunhoder ise

Az eredmény annak köszönhető, hogy míg a napelemek sűrűsége csak kevéssel marad el attól, mintha önálló, földre telepített fotovoltaikus rendszerről lenne szó, addig az alá telepített haszonnövények a panelek nyújtotta árnyékban nemegyszer nagyobb terméshozamot értek el, mint a kizárólag növénytermesztésre használt referenciaültetvényeken. 

Az agrofotovoltaikus rendszer villamosenergia-termelésének költsége versenyképes a kis méretű fotovoltaikus rendszerével, ráadásul a költségek várhatóan tovább csökkenhetnek.

Neked ajánljuk
A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Újabb szénmentes rekord a briteknél Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam