2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási napelemes parkoló épült Franciaországban

A megújuló energiával foglalkozó fejlesztőcég, a Neoen Franciaországban, Corbas városában 16,3 MW kapacitású napelemsorozatot telepített egy autóparkolóra. A 12,5 hektárnyi területen mintegy 4600 autó parkolhat. 

„A napelemes autóparkolók népszerűsége és mérete egyre növekszik – mondta Juliette Moutarlier, a Neoen projektjének vezetője. – Érzékelhető, hogy a megoldást azok a logisztikai központok és autóparkoló-üzemeltetők veszik át, amelyek előnyt tudnak kovácsolni a zöldebb arculatból, a helyi energiatermelésből és az új bevételi forrásból.”

A Corbas projekt költsége 19,1 millió eurót tett ki, és a megépítése mindössze öt hónapot vett igénybe, és mint kiderült, 

évente 19,5 GWh elektromos áramot értékesít az elektromos hálózat felé a francia kormány által meghatározott kilowattóránként 0,102 eurós betáplálási tarifa ellenében.

Xavier Barbaro, a Neoen ügyvezető igazgatója jelezte, hogy a Corbas autóparkoló esetében az előállítási költségek körülbelül 50 százalékkal magasabbak, mint a talajra telepített fotovoltaikus rendszereknél, de ezt a különbséget jórészt ellensúlyozzák a villamosenergia-átvitel kapcsán elért megtakarítások.

A franciaországi Neoenben telepített, 4600 parkolóhelyből álló Corbas napelemes autóparkoló Fotó: Neoen

A Neoen ügyvezető igazgatója még hozzátette, hogy az igazi kihívás az, hogy mit kezdjenek a megtermelt elektromos árammal azokban a parkolókban, ahol a helyszíni kereslet nem éri el a 16,3 MW mennyiséget. Azonban meglátása szerint az elektromos járművek terjedésével meg fog változni a helyzet.

A napelemes autóparkolók másik fontos előnye, hogy a telepítés helyszínén nem változtatják meg a földhasználatot. „Ez kiemelt fontossággal bír Franciaországban, ahol mind a szabályozók, mind a közvélemény rendkívül érzékeny arra, hogy a fotovoltaikus rendszereket integrálják a környezetbe” – ismertette a Neoent képviselő Moutarlier, majd hozzátette, hogy észszerűnek tartja a napelemek beépített és természeti szempontból sérült területeken történő telepítését.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam