2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme az európai megújulórekorder

Érdekes eredményekkel zárult 2019 első három hónapja: miközben az európai szélerőművek jóval többet termeltek, mint 2018 hasonló időszakában, a vízerőművek termelése negyedével visszaesett. 

Európa a legnagyobb mennyiségben megújuló energiát már fél éve szélenergia-alapon termeli. Az idei első három hónapban a kontinens szélenergia-termelése 105,4 terawattórát ért el, ami 8 százalékos növekedés 2018 első negyedévéhez képest. A szélenergia-alapú áramtermelés így már a szén-/lignit- (110,9 TWh), illetve gázalapú termelést közelíti (117 TWh) – írja a Portfolio az EnAppSys energetikai elemző és tanácsadó cég Renews.biz által ismertetett jelentése nyomán.

A vízerőművek villamosenergia-termelése az idei első negyedévben 25 százalékkal esett vissza éves összevetésben, részben a csapadékszegény időjárás miatt. Ezért, illetve az elmúlt évek visszafogott kapacitásfejlesztései okán

a vízenergia-termelés még a négy évvel ezelőtti hasonló időszakitól is 7 százalékkal elmarad. Közben a szélenergia-termelés 57 százalékkal bővült. 

A szélenergia egyre jobban teljesít Fotó: Pixabay

A napenergia-alapú áramtermelés 2019 első negyedévében 27,9 TWh-t ért el, amely éves összevetésben 14 százalékos növekedést jelent, míg 2015 első negyedéhez viszonyítva 53 százalékos bővülést.

Az európai áramtermelés így 29 százalékban atomerőművekben, 17 százalékban gáztüzelésű erőművekben, 16 százalékban szénerőművekben, 15-15 százalékban szél- és vízenergiából, 4 százalékban napenergiából, 3 százalékban biomasszából, a fennmaradó 1 százalékban pedig olajból, hulladékból és egyéb forrásból állt elő. 

Neked ajánljuk
Néhány éven belül belül a napenergia lehet Európa legnagyobb energiaforrása Rekordot döntött a hazai napenergia-termelés Megnyitott Európa legnagyobb töltőparkja Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam