2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dubaj így csökkentené évente 1,6 millió tonnával a szén-dioxid-kibocsátását

Dubajban épülhet fel a világ legnagyobb koncentrált naperőműve. A 700 megawattos létesítmény technológiája lehetővé teszi, hogy naplemente után akár 15 órával is tiszta energiával lássa el a fogyasztókat. 

A Noor Energy 1 nevet viselő projekt 2020-ban készülhet el, és részét képezi Dubaj azon terveinek, amelyek szerint 2050-ig az emírség energiaellátását 75 százalékban megújuló forrásokra állítják át. 

A koncentrált naperőmű (CSP) vagy naphőerőmű energiatároló funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően sötétben is képes az áramtermelésre.

A CSP-erőműben napenergiával vizet hevítve turbinákon keresztül, a hagyományos hőerőművi folyamat révén állítanak elő villamos energiát, amely megkülönböztetendő a napelemektől, ahol a napenergiát közvetlenül alakítják át villamos energiává. A technológia így egyben a ma még meglehetősen drága lítiumionos villamosenergia-tárolásnak is egyfajta alternatívája.

A Noor Energy 1 Fotó: acwapower.com

A dubaji erőművet egy 250 megawattos fotovoltaikus egységgel is kibővítenék, de enélkül is a világ legnagyobbja lesz a maga nemében, megelőzve a marokkói Ouarzazatéban idén elkészülő 580 megawattos létesítményt. További különlegessége, hogy az erőmű jellegzetes kinézetét meghatározó naperőműtorony 260 méter magas lesz, ami a tervezők szerint szintén világcsúcsnak számít majd.

A 4,3 milliárd dolláros beruházásból épülő erőmű 320 ezer lakost fog villamos energiával ellátni 7,3 cent/kWh költségen, és a karbonemissziót évente 1,6 millió tonnával csökkentheti.

A terv szerint a megújuló létesítményt 2030-ig 5000 MW-ra bővítik, részben új fotovoltaikus termelőkapacitások telepítése révén.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Országos naperőműboom várható Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam