2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási kínai beruházás valósulhat meg Magyarországon

Akár egymilliárd euró értékben valósítana meg energetikai fejlesztéseket Magyarországon a China National Machinery Import&Export. Az erről szóló együttműködési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Zsuan Kuang, a CMC vezérigazgatója már alá is írta Pekingben. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a China National Machinery Import&Export (CMC) és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban.

A társaság Közép-Európa legnagyobb naperőművét építi Kaposváron, mintegy 32 milliárd forint értékben.

A CMC a kaposvári projekt előkészítése és engedélyezése során szerzett tapasztalatai alapján sikeresnek ítéli meg a magyar felekkel való eddigi együttműködését. Ezért kész további energetikai beruházások megvalósítására is Magyarországon a megújuló vagy konvencionális erőművek, távfűtőművek és a kapcsolódó hálózatok terén, összesen akár 1 milliárd euró értékű saját forrásából. 

További beruházásokat tervez Magyarországon a kaposvári naperőművet építő kínai cég Fotó: Pixabay

Palkovics László az aláírás alkalmából egyeztetett Lu Yiminnel, a CMC anyavállalata, a China General Technology Group vezetőjével is. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a fotovoltaikus rendszerek fejlesztését, a 2018. évi kb. 700 MW beépített kapacitást öt éven belül 2-3000 MW összteljesítményre kívánják növelni. Az egyetértési megállapodás lehetőséget nyit megújuló alapú erőművek létrehozására, a hagyományos tüzelésű erőművek átalakítására, az energiatárolás fejlesztésére, a központi fűtési rendszerek felújítására, fejlesztésére és hatékony működtetésére is.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam