2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még Svédország is munkára fogná a napenergiát

Az Európa északi részén elhelyezkedő, sokszor felhős Svédország lelkesen igyekszik munkára fogni a napenergiát. Az ország ugyanis mindent bevet annak érdekében, hogy energiaellátása 2040-ig 100 százalékig megújuló forrásokból származzon. 

A svéd energiaügyi hatóság, az Energimyndigheten közzétett jelentésében öt forgatókönyvet vázolt fel a fosszilis tüzelőanyagok mellőzésével előállított elektromos áram elérésére. A szél- és a vízenergia jár majd az élen, de a tisztviselők megvizsgálták a napenergia létjogosultságát is.

A jelentés szerint vízenergiából hozzávetőlegesen 70 terawattóra áll majd rendelkezésre, a fontosabb változók a szárazföldi és a tengeri szélenergia-projektek, illetve a kapcsolt és a napelemes energiatermelés.

A leginkább a szélenergiára támaszkodó forgatókönyvek esetében a napenergia hozzájárulása az 5 terawattóra tartománytól kezdődne, míg a napelemek szempontjából leginkább ambiciózus kilátások a 25 terawattóra szintet tűzik ki célként.

Svédország naposabb déli része jelenleg körülbelül 411 MW napenergia-kapacitással rendelkezik, és ezt a számadatot kellene több mint 20 GW-ra emelni – ahhoz, hogy az ország 2040-re beléphessen a gigawattos napenergiaklubba – a legmerészebb, 25 TWó-s napenergia-forgatókönyv megvalósításával.

Svédország is munkára fogná a napenergiát Fotó: Pixabay

Az Engergimyndigheten számítása szerint Svédország jelenlegi egy főre eső napelem-kapacitása 23 watt, míg a napelemek terén úttörő Németországban az egy főre jutó adat elérte az 500 wattot 2017-ben.

A 20 GW-os piac eléréséhez 2040-ig minden svédnek 2,5 kW napelemet kellene telepítenie.

Még a legszerényebb, 5 terawattórás napelemes forgatókönyv is jelentős növekedést igényelne a svéd napelemek piacán.

Az Engergimyndigheten azt javasolta, hogy az új épületek esetében tegyék kötelezővé a napelemek alkalmazását, ez hozzájárulhatna, hogy az ország elérje a napelemek 30 százalékos részarányára vonatkozó célkitűzést.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam