2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hova kerüljön a napelem?

A napenergia akkor lehet igazán fenntartható, ha a napelem telepítésének módja a környezetvédelmi szempontoknak is megfelel. A német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal (BFN) most egy olyan jelentést készített, amelyben megfogalmazta az ezzel kapcsolatos ajánlásait.

Beate Jessel professzor, a BFN vezetője kijelentette, hogy a megújuló energiák kiépítése szükséges a klímavédelmi célok eléréséhez, s a különböző fajokat és élettereket is meg kell védeni a klímaváltozás hatásaitól. Éppen ezért

a fosszilis energiákról a megújuló energiákra való átállásnak környezetbarát módon kell történnie.

A BFN a tanulmányában rámutatott, hogy a megújuló energiás beruházások egyrészt hozzájárulnak a földterület felhasználásának és a tájképnek a megváltozásához, másrészt komoly kockázatokat hordoznak magukban bizonyos növény- és állatfajok, illetve azok élettere szempontjából.

A napelemek telepítésénél a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni Fotó: Pixabay

Jelenleg például megfigyelhető, hogy a megújuló energiák termelése egyre inkább a természetben, például erdőkben vagy zöldterületeken valósul meg. A hivatal elnöke úgy vélte, hogy pont ezeken a területeken kellene a hatékony technológiákra és a gondos helyszínválasztásra fókuszálni, s ezzel párhuzamosan – az eddiginél sokkal nagyobb mértékben – a meglévő városi tetőfelületeken kellene felszerelni a napenergiás rendszereket.

Fontos az is, hogy a jövőbeli megújuló energiás létesítmények ne csupán hatékonyak legyenek, hanem minél kevésbé hassanak az emberekre és a környezetre. A jövőbeli nap- és szélenergiás létesítmények tervezésekor és megvalósításakor az eddiginél sokkal jobban kell figyelni arra, hogy azok illeszkedjenek a tájképbe. Ezekbe a folyamatokba bele kell vonni az állampolgárokat, és teljes mértékben figyelembe kell venni a környezetvédelmi szempontokat is – mutatott rá a tanulmány. 

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam