2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Színre léphet a koncentrált napenergia is

A megújulók között létezik egy kevésbé ismert, ám igen hatékony energiatermelő is, nevesül a koncentrált naperőmű, más néven naphőerőmű. Az ilyen létesítmények éjszaka is képesek áramot termelni, viszont rendkívül sok víz szükséges a működtetésükhöz – ez azonban hamarosan megváltozhat.

A koncentrált napenergiát használó erőművek tükrök segítségével egy pontba gyűjtik a nap sugarait. A napsugarak hőjét felhasználva gőzt állítanak elő, ezzel pedig turbinákat hajtanak meg, így keletkezik az elektromos áram.

A módszer jól működik a sivatagokban, ám a homok és a por miatt a tükröket rendszeresen takarítani kell, értékes víz felhasználásával. A PSA-teszttelepen, a spanyolországi Almería közelében a tudósok megpróbálják csökkenteni az erőművek vízigényét, például porfogó akadályok felállításával.

„Egyelőre a lapos geometriájú porfogó fal tűnik a legjobbnak. Egy kicsit jobb eredményeket értünk el vele, mint az ívelt verzióval, a természetes akadályokhoz képest pedig sokkal jobbat. Ezzel a fallal a részecskék ötven százalékát távol tudjuk tartani a tükröktől” – mondta Aránzazu Fernández-García, a CIEMAT-Plataforma egyik tudósa.

A kutatók egy ultrahangos tisztítóberendezéssel is kísérleteznek. „Egy éven keresztül kézzel működtetjük a szerkezetet. Ennyi idő alatt pontos adatokat kapunk majd arról, hogy mennyi vízre és áramra van szüksége. A következő lépés pedig a módszer automatizálása lesz” – vázolta a terveket Aránzazu Fernández-García.

A naphőerőmű a napelemekkel ellentétben tárolni is tudja a hőt, ezért is érdemes foglalkozni a hatékonyabb hűtésével és a tisztán tartásával. Ez óriási előny a napelemekhez képest.

„A koncentrált napenergiát használó erőművekre fontos szerep hárulhat a következő években. A megújuló energia nagy problémája az időszakos rendelkezésre állás, de egy ilyen üzem képes az energia tárolására, és a nap 24 órájában tud áramot termelni”  – hangsúlyozta a technológia előnyeit Christophe Dumas, a Cadarache Solar Thermal Group vezetője.

A tudósok által fejlesztett új, költségcsökkentő megoldásokat hamarosan működő üzemekben is kipróbálják, és ha minden jól megy, akár három éven belül elérhetővé válhatnak a piacon.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam