2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiba lenne kivezetni az atomenergiát?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a nukleáris energia szerepének csökkenése a globális energiaellátásban veszélyezteti az emberiség klímacéljainak elérését, valamint a villamosenergia-ellátás biztonságát.

A nukleáris energia jelenleg a második legjelentősebb alacsony karbonintenzitású, vagyis minimális üvegházhatású gáz kibocsátást produkáló forrás a globális villamosenergia-mixben a vízenergia után, részaránya mintegy 10 százalék. A ma működő erőművek átlagos életkora azonban több mint 35 év Európában és az Egyesült Államokban. A világszerte működő 452 reaktor jelentős részére a bezárás vár, miután az olcsó gáz és a szigorú biztonsági követelmények sok helyen gazdaságtalanná teszik működtetésüket.

A mostani trend folytatódása esetén a fejlett gazdaságok 2025-ig jelenlegi nukleáris kapacitásaik körülbelül 25 százalékát veszíthetik el, 2040-ig pedig hozzávetőleg kétharmadát

– idézte az IEA jelentését a Reuters. A nukleáris energia súlyának csökkenése miatt, a nap- és szélenergia előretörése ellenére is a tiszta energiaforrások részaránya gyakorlatilag nem változott az elmúlt húsz évben, és továbbra is 36 százalék körül alakul.

Baj lehet az atomenergia kivezetéséből a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Fotó: Pixabay

„Az ügynökség nem azon országokat kívánja megszólítani, amelyek döntöttek a nukleáris energia kivezetéséről, hanem azokat, amelyek az atomenergia megtartására szavaztak; ezen államoknak többet kellene tenniük az iparág támogatásáért” –fogalmazott a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója, Fatih Birol, aki azt is kiemelte, hogy  amennyiben a nukleáris energia nem kap több támogatást, a tisztább energiarendszerre való globális átállás drasztikusan megnehezül. „A fenntarthatósági célok eléréséhez a megújuló energiaforrások kulcsfontosságúak, de a nukleáris energia nélkül ezen célok elérése különlegesen nehéz lesz” – figyelmeztetett.

Neked ajánljuk
Nem csillapodik a fejlődő országok energiaéhsége A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája 7,2 millió villanyautó közlekedett tavaly a világ útjain Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam