2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár tízezer hazai cég válthat napenergiára

Több tízezer kkv számára nyílik meg a támogatási lehetőség napelemes rendszer telepítéséhez. A pályázat beadásának kezdő dátuma: június 17-e, az indulási alapfeltételek rendkívül kedvezőek – írta közleményében az Opten céginformációs rendszer.

A pályázaton minden olyan hazai kkv indulhat, amely rendelkezik minimum három teljes, lezárt üzleti évvel, minimum 1 fő alkalmazotti létszámmal bírt a pályázat beadása előtti 12 hónapban, valamint saját tőkéje nem negatív, és nincs a törvényben meghatározott minimumösszeg alatt.

Földrajzi szűkítés azonban van: a napelemes rendszert kizárólag a Közép-Magyarország régión kívül bejegyzett székhelyén, telephelyén vagy fióktelephelyén telepítheti a nyertes pályázó.

A pályázási lehetőségből csak a mezőgazdasággal és a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásával foglalkozó vállalkozásokat zárták ki (mert számukra más pályázati rendszer volt nyitva korábban).

Ezeknek az alapfeltételeknek az Opten adatbázisa szerint összesen 60 407 vállalkozás felel meg.

A pályázatot kezelő Pénzügyminisztérium tervei szerint a szétosztandó 15 milliárd forintból 5-10 ezer cég állhat át részben vagy teljesen napenergiára Fotó: Pixabay

Az elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 1,5 és 3 millió forint között van, a támogatás mértéke pedig akár 100 százalékos is lehet. Van azonban néhány pénzügyi és műszaki korlát, amely ezt csökkentheti. Ilyen korlát például, hogy a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200 000 Ft/kWp értéket. A fajlagos költséghatáron felüli részt a pályázónak önerőből kell finanszírozni.

  • A pályázat pontos részleteit itt lehet megtekinteni.
Neked ajánljuk
Napenergiával működhet a pécsi Hullámfürdő is Zöldül a Vodafone Több mint hétmilliárd forintra pályázhatnak a zöld cégek Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam