2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre olcsóbb a megújuló energia ára

A napenergiából és a szélenergiából előállított energia költsége globálisan 13 százalékkal csökkent 2018-ban 2017-hez képest. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a két technológia költsége várhatóan a következő évtizedben is tovább mérséklődik.

Az IRENA kiemelte: a 2020-ban üzembe álló szárazföldi szélerőművek több mint háromnegyede és az új naperőművek négyötöde már várhatóan olcsóbban fog áramot termelni, mint a legolcsóbb új szén-, olaj- vagy földgáztüzelésű erőművek. Mindezt ráadásul pénzügyi támogatás nélkül tudják majd teljesíteni.

A megújuló alapú villamosenergia-termelés költségcsökkentése gyorsabb, mint amire számítottak: míg az IRENA 2018 elején azt várta, a globálisan súlyozott átlagköltség 5 cent lesz a szél- és 5,5 cent a napenergia tekintetében kilowattóránként 2020-ban, addig a friss jelentés szerint előbbi 4,5, utóbbi pedig kevesebb mint 5 cent lesz. Miután átlagos költségekről van szó, a 3-4 cent/kWh-s ár is elérhető bizonyos, kedvező adottságú és szabályozási környezetű régiókban. 

Elképesztő tempóban zuhan a nap- és szélenergia ára Fotó: Pixabay

„A versenyképes árú megújuló alapú villamosenergia-termelés az energiaátmenet gerincét képezi, és kulcsfontosságú a párizsi klímaegyezmény keretében vállalt klímacélok teljesítése tekintetében is” – húzza alá az IRENA. 

A szervezet saját elemzései alapján úgy véli, a klímaváltozás még elfogadható szinten történő korlátozása érdekében az energiatermeléssel és -fogyasztással összefüggő szén-dioxid-kibocsátást a jelenlegihez képest 70 százalékkal kellene mérsékelni 2050-ig a jelenlegi szinthez képest. Ennek 60 százaléka valósulhat meg az áramtermelés dekarbonizációjával; 75 százaléka, ha a fűtés-hűtésben és a szállítás-közlekedésben is megvalósul a tiszta átmenet; amennyiben pedig az energiahatékonyság javítását szolgáló erőfeszítéseket is fokozzák, úgy a cél 90 százalékosan valósítható meg.

Az ENSZ szakmai testületének legutóbbi jelentése szerint ugyanakkor a párizsi klímaegyezményben vállalt cél teljesítésére csak akkor van esély, ha a század közepéig gyakorlatilag nullára csökken az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás. 

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam