2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1882 óta nem volt ilyen Angliában

Anglia első szénerőművét 1882-ben nyitották meg Londonban. Az ipari forradalom óta most először telt el úgy két hét az Egyesült Királyságban, hogy nem használtak szénenergiát. Az előző, szénmentes rekord 8 napig tartott. 

Az Egyesült Királyságban először 2017-ben álltak le 24 órára a szénerőművek, azóta pedig egyre gyakrabban termelnek szén nélkül áramot az országban. Idén májusban 8 napig – erről itt írtunk bővebben –, most pedig minden eddigi rekordot megdöntve, két hétig sikerült az országnak nélkülöznie a szenet. 

Fintan Slye, a National Grid rendszer-üzemeltetője elmondta, hogy

mivel egyre nagyobb a brit energiamixen belül a megújulók aránya, látványos javulás figyelhető meg.

Slye arról is beszámolt, hogy az Egyesült Királyság szintén idén döntötte meg a napenergia-termelési rekordját is, és hogy becsléseik alapján 2025-re nullára csökkentik az ország áramtermelésének szén-dioxid-kibocsátását.

Anglia két hétig nem használt szénenergiát  Fotó: Pixabay

Chris Skidmore energetikai miniszter szerint most térül meg a megújuló energiába való befektetés, és miközben 2018 Nagy-Britannia áramtermelésének „legzöldebb” éve volt, 2019-ben ezt a teljesítményt jó eséllyel meghaladhatják. „Az Egyesült Királyságnak van a világ legnagyobb tengeri szélenergia-kapacitása, az ország a teljes energiaigényének több mint negyedét képes kielégíteni napenergiával, és tavaly az áramtermelés fele származott alacsony szén-dioxid-kibocsátású forrásokból” – mondta.

Az Egyesült Királyság legnagyobb energiaforrása továbbra is a földgáz. A 2008-as klímatörvény alapján ennek kibocsátását 80 százalékkal kellene csökkenteni 2050-ig az 1990-es kibocsátási szinthez képest.

Neked ajánljuk
Elindították a világ legnagyobb szélerőművét Megújuló szelek temetik alá a szenet Japánban Személyiségi jogot kaphat egy angol folyó Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam