2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulócélok az EU-ban: szükség van a nap- és szélenergiára

Az Európai Uniónak jelentős lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy több villamos energiát állítson elő szél- és napenergiából, ugyanis csak ezek révén érheti el a megújuló energiával kapcsolatos céljait – közölte az Európai Unió számvevőszéke.

A számvevőszék jelentése szerint 2005-től kezdve a szél- és a napenergia előállítása erőteljes növekedést mutatott, 2014 óta azonban lassulás tapasztalható. Úgy vélik,

az Európai Bizottságnak sürgetnie kell a tagállamokat, hogy támogassák a további fejlesztéseket.

Véleményük szerint a beruházások fokozásához alapvetően fontos az új megújulóenergia-kapacitások aukciók útján történő kiosztása, az ajánlati ár meghatározása, valamint a zöld gazdaságban való állampolgári részvétel ösztönzése. 

Mint írták, tovább kell javítani a megújulóenergia-piacon való részvétel körülményeit, így például a korlátozó jellegű területrendezési szabályok eltörlésével és az adminisztratív eljárások idejének csökkentésével.

Megállapították, hogy a tagállamok fele már 2017-ben megközelítette a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban 2020-ra kitűzött nemzeti céljait, de arra figyelmeztettek, hogy több tagállamnak további erőfeszítéseket kell tennie a 2020-as célok teljesítéséhez.

Az EU a szél- és napenergia révén érheti el a megújuló energiával kapcsolatos céljait Fotó: Pixabay

Kiemelték:

az Európai Unió célja, hogy 2020 végére a villamos energia, a fűtés és hűtés, valamint a közlekedés terén felhasznált energia egyötödét megújuló energiaforrásokból állítsa elő.

Az unióban 2005 és 2017 között megduplázódott  a megújuló energiaforrások villamosenergia-termelésen belüli részaránya.

Jelenleg a megújuló villamos energia zömét szélenergiából és fotovoltaikus napenergiából állítják elő. Ezek csökkenő költsége egyre versenyképesebbé teszi őket a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével szemben.

Neked ajánljuk
Európa a zöldhidrogénre is fókuszál Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat Idén a finn Lahti lett az Európai Unió zöld fővárosa Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam