2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A románok egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe?

A Nuclearelectrica állami atomenergetikai társaság készen áll arra, hogy egyedül is belevágjon a cernavodai atomerőmű új reaktoregységének megépítésébe, amennyiben a kínai CGN-nel nem sikerülne véglegesíteni a megállapodást – derült ki az energiaügyi tárca államtitkára, Doru Visan bejelentéséből.  

„Legalább egy vagy két új nukleáris termelőegységet kell építenünk Romániában: amennyiben a China General Nuclear Power Corporationnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek, két új reaktort építünk. Ha viszont nem ez a forgatókönyv valósul meg,

megfontoljuk egy új reaktor megépítésének lehetőségét is” 

– mondta Visan. 

Az államtitkár kiemelte: van rá esély, hogy a végső megállapodás nem jön létre a CGN-nel, a kínai társaság által támasztott feltételek miatt. Véleménye szerint ugyanakkor, amennyiben megteremtik a beruházási keretet, úgy a kínai partner alá fogja írni a megállapodást.

A cernavodai atomerőmű Fotó: Wikimedia

A 2013 óta tartó egyeztetéseket követően a román kormány május elején írt alá előzetes megállapodást a CGN-nel a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a kínai vállalatnak kellene megépítenie a 3-as és 4-es reaktort.

A világban jelenleg mindössze pár ország vállalatai rendelkeznek egy komplett atomerőmű megépítéséhez szükséges kompetenciákkal, orosz, kínai, dél-koreai, japán, francia, egyesült államokbeli és kanadai társaságok tartoznak e körbe. Az államtitkár kijelentése ezért óvatosan kezelendő.

Neked ajánljuk
Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke A Seat eurómilliárdokat fektet az elektromobilitásba A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam