2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordot döntött a világ gázfogyasztása

2018-ban brutálisan megnőtt a világ földgázfogyasztása. A keresletbővülés üteme a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a következő években alábbhagyhat. 

2018-ban 4,6 százalékkal bővült a globális földgázkereslet. Ez a tempó azonban nem lesz tartható a következő években az IEA szerint, amely azt várja, hogy 2024-ig évi átlag 1,6 százalékkal nőhet a fogyasztás. A gázkereslet emelkedését az erőteljes gazdasági növekedés, a szén szerepének csökkenése, illetve a megújulók terjedése is támogatta, amelyek ingadozó termelését jelenleg leginkább a jól szabályozható, rugalmas gázos erőművekkel lehet megoldani.

A világ ugyancsak évtizedes rekordot jelentő teljes energiafogyasztás-növekedésének csaknem felét, 45 százalékát a földgáz fedezte tavaly, Kína és az Egyesült Államok keresletbővülésének köszönhetően.

Rekordot döntött a világ földgázfogyasztása Fotó: Pixabay

Az IEA úgy véli, hogy a következő években a keresletnövekedés 40 százaléka Kínához fog fűződni. Az ázsiai óriás fogyasztása tavaly 18,1 százalékkal emelkedett a megelőző évi 14,5 százalékot követően, a következő öt évben azonban ez várhatóan átlagosan 8 százalék körüli mértékűre zsugorodik majd.

A gázkereslet lassulására vonatkozó prognózisát az IEA a gazdasági növekedés gyengülésével, illetve egyebek mellett a szénről gázra való váltás jelentette lehetőségek szűkülésével indokolja.

A nemzetközi gázkereskedelem erősödésének az Egyesült Államok LNG-exportja a fő hajtóereje. A tengerentúli földgáztermelés 2018-ban 11,5 százalékkal erősödött az előző évhez képest, ami 1951 óta a legnagyobb mértékű emelkedés. 

Neked ajánljuk
Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Sosem látott mértékű esőzés Olaszországban Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam