2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek a leghatékonyabb napelemek

Világszerte egyre fontosabb szerep jut a napelemeknek – éppen emiatt a tudományt is folyamatosan foglalkoztatja, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Ígéretes innovációkból pedig szerencsére nincs hiány. 

A Trina Solar bejelentette, hogy 24,58 százalékos világrekordot ért el hatékonyság terén saját n-típusú, monokristályos alagút-oxidált passzivált kontaktus cellatechnológiája segítségével. A Trina közlése szerint a kimagasló eredményt egy olyan lapka esetében érték el, amely 244,62 cm² méretű volt, ehhez alacsony költségű, bór emitteres ipari folyamatokat alkalmaztak, és teljes területet lefedő hátsó passzivált kontaktust. A cella kétoldalas, bár a hatékonysági rekordnál csupán az elülső oldalt vették figyelembe.

Az új rekord kiszorítja a JinkoSolar által januárban felállított 24,2 százalékos, egy n-típusú TOPCon cellánál elért eredményt. 

A Canadian Solar is új hatékonysági rekordról számolt be P5 cast mono technológiájára vonatkozóan. A cég a 22,28 százalékos hatékonyságot egy P5 lapkával és különböző technológiák, a többi között szelektív emitter, szilícium-oxid-passziválás, többrétegű antireflexiós bevonat, alumínium-oxid-hátoldal-passziválás és továbbfejlesztett fémbevonat alkalmazása révén érte el, valamint egy fémkatalizátorral folytatott kémiai maratásos – vagy „fekete szilícium” eljárással.

Egyre hatékonyabbak a napelemek Fotó: Twitter/Trina Solar

A polikristályos termékek gyorsan veszítenek részesedésükből hatékonyabb monokristályos versenytársaik javára, és a hatalmas összetett kapacitásokkal rendelkező gyártók a cast mono folyamat tökéletesítésén dolgoznak, amely lehetővé teszi számukra a „mono típushoz hasonló” lapkák anyagának gyártását egy módosított polikristályos kemence segítségével, így elkerülhetik a tömbösítő berendezéssel járó magas befektetési költségeket.

A GCL Systems Integration a legutóbbi müncheni Intersolar Europe kiállításon bemutatott egy 18,9 százalékos hatékonyságú cast mono típusú modult.

Ahogy a gyártók egyre tökéletesítik a folyamatot, és újabb termékekkel lépnek a piacra, a technológia egyre jelentősebb váltást jelenthet a következő évekre nézve. 

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Napenergiával működhet a pécsi Hullámfürdő is 100 Coop üzlet működhet napenergiával Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam