2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt vannak ám a vízen lebegő naperőművek is!

Az épületek tetejére és a talajra telepített napelemes rendszerek manapság mindennaposnak számítanak. Az utóbbi években azonban egyre több országban jelennek meg a víztározók vízfelszínén lebegő naperőművek, amelyek több szempontból is figyelemre méltók.  

A nagy méretű víztározókra telepített napelemek alatt elterülő vízfelület fényvisszaverő és hűtő hatása javítja a szerkezet termelését, így akár 5-15 százalékkal jobb lehet a teljesítménye, mint egy szárazföldön elhelyezett rendszeré. 

Ebben a technológiában Kína és Szingapúr jár az élen, de Albániában is folyamatban van már hasonló beruházás. Szingapúrnak a természeti adottságai miatt nincs sok lehetősége a napenergián kívül megújuló energiatermelésre, és a magas népsűrűség miatt a szárazföldi területek is korlátozottak, ezért részesítik előnyben a vízen lebegő rendszereket. Az ország környezetvédelmi és vízügyi minisztere, Masagos Zulkifli a napokban jelentette be, hogy

megépítik a világ legnagyobb vízfelszínen lebegő napelemes erőművét.

Víztározóra telepített kísérleti naperőmű Szingapúrban Fotó: PUB

2016 októberében egy 1 MWp teljesítményű úszó napelemes kísérleti projektet indítottak a Tengeh víztározóban, amelyen 2017-ben mérnöki és környezetvédelmi tanulmányokat végeztek. A vizsgálatok eredményei szerint a naperőmű minimális hatást gyakorol a környezetre és a vízminőségre, így a kísérleti rendszert a következő 3 évben 50 MWp méretűre bővítik.

Ráadásul a most zöld jelzést kapott projekttel párhuzamosan fontolgatják szintén 50 MWp méretű rendszerek telepítését, a kranji víztározóhoz pedig kétszer ekkora, 100 MWp rendszer kerülhet. Ez utóbbi évente 27 000 négytagú család energiaszükségletét lenne képes megtermelni, évente 52 kilotonnával csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását, ami megegyezik azzal, mintha 12 000 autó egyszerűen eltűnne az utakról.

Neked ajánljuk
Bebizonyították, hogy a napelemek tisztább levegőn hatékonyabban termelnek A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Újabb napelemes innováció: megérkeztek a rugalmas panelek Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam