2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az USA felturbózná az olajkitermelését

Az Egyesült Államok nemcsak fenntartja, hanem még növelheti is az olajkitermelését a következő időszakban. Ettől az sem tántorítja el, hogy a nyersanyag ára csökken, illetve a gazdasági növekedés is lassul – derült ki az USA energiaügyi miniszterhelyettese, Dan Brouillette bejelentéséből. 

Az amerikai palaolaj-kitermelők a következő 12 hónapban is rekordmértékű, napi 12 millió hordót termelnek majd ki. Mi több, ez akár 13 millió hordóra is felmehet –mondta az USA energiaügyi miniszterhelyettese, aki arra is kitért, hogy az amerikai kitermelési számok még jó ideig nem fognak csökkenni.

Brouillette ráadásul úgy látja, nem kell tartani attól, hogy a lassuló gazdasági növekedés hatására tartósan visszaesne az olajkereslet. Kiemelte, a gazdaság növekedése csak enyhe lassulást mutatott 2019 elején, és

a miniszterhelyettes arra számít, hogy az amerikai gazdaság újra elkezd majd fölkapaszkodni – ezzel pedig az olajkereslet is megugorhat.

Az olaj iránti növekvő kereslet nem segít a klímaváltozás elleni harcban Fotó: Pexels

Tavaly egyébként a földgáz iránti globális kereslet 2010 óta nem látott ütemben nőtt, a kínálat legnagyobb része pedig az Egyesült Államokból érkezett. Az USA-nak nem is titkolt célja, hogy a világ vezető cseppfolyósítottföldgáz-exportőre (LNG) legyen.

Az amerikai gázkibocsátás tavaly 11,5 százalékkal bővült, amely a leggyorsabb ütem volt 1951 óta, vagyis az USA rohamléptékben halad a célja felé. Jelenleg Ausztrália és Katar a világ két vezető LNG-exportőre. 

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? A nap képe: A Nap ölelése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam