2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a színes napelemek?

A PRINTPERO projekt keretében a szakemberek olyan digitálisan nyomtatható, nagy hatékonyságú és stabil napelemeket akarnak létrehozni, amelyeket integrálni lehet majd a tetőkbe, a homlokzatokba és az ablakokba. A találmány azonban nem „csak” emiatt érdekes. 

A Karslruhei Technológiai Intézet (KIT) által koordinált program keretében a tudósok olyan prototípusokon dolgoznak, amelyek méretét, formáját és színét szabadon lehet alakítani.

Ráadásul

a napelemekkel jelenleg laboratóriumi körülmények között több mint 23 százalékos hatékonyságot lehet elérni.

Különböző formájú, méretű és színű nyomtatott napelemek jöhetnek Fotó: IMT/KIT

Dr. Ulrich W. Paetzold, a PRINTPERO koordinátora és a KTI új generációs fotovoltaikus anyagokat kutató csoportjának vezetője elmondta, hogy a projektjük egyik célja az, hogy a laboratóriumi folyamatokat olyan digitális nyomtatási eljárásokkal helyettesítsék, amelyek alacsony hőmérsékleten is alkalmazhatók, és alkalmasak az ipari gyártásra is. Ezenkívül kinyomtatható rétegeket is fejlesztenek, hogy megvédjék a napelemeket a káros UV-sugárzással szemben.

A program része még az is, hogy javítsanak a napelemek stabilitásán, továbbá egyetlen nagy modullá összeillesszék. 

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Tovább zöldül a Harley-Davidson Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam