2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve

Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) megszüntette a szénerőművek szövetségi tiltását, így ismét a tagállamok dönthetnek az ilyen létesítmények működéséről. 

A korábbi tiltó rendeletet még Barack Obama kormányzata idején, 2015-ben hozták meg – ezt azonban már semmisnek lehet tekinteni. Andrew Wheeler, az EPA vezetője a döntést indokolva kijelentette:

az amerikaiak megbízható és megfizethető energiát akarnak, a fosszilis fűtőanyagok továbbra is fontos elemei lesznek az energiaellátásnak.

Az Obama-adminisztráció a környezetvédelem előtérbe helyezésével a szénerőművek visszaszorítását szorgalmazta. A rendelet miatt sok tagállamban – köztük elsősorban Nyugat-Virginiában – bezárták a szénerőműveket. Donald Trump elnök már a 2016-os választási kampányában is a szénerőművek ismételt üzembe helyezését, az olcsóbb gáz és megújuló energiák miatt hanyatló szénipar megélénkítését ígérte.

Megszüntették a szénerőművek szövetségi tiltását az USA-ban Fotó: Wikimedia

„A megújuló energiák használatára még nem állunk készen, vagyis szükségünk van a szénre” – fogalmazott David McKinley nyugat-virginiai republikánus képviselő.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke felháborítónak nevezte az új rendeletet. „A nagy környezetszennyezők most szabad utat kaptak, és ezzel jelentősen ronthatják a már amúgy is erőteljes klímaválságot” – mondta.

Neked ajánljuk
Már csak néhány európai ország kényszerül növelni a szénerőművi energiatermelést Jól vizsgáztak az európai energiaszabályozó hatóságok Az Egyesült Államok hadserege többet szennyez, mint 100 kisebb ország Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam