2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve

Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) megszüntette a szénerőművek szövetségi tiltását, így ismét a tagállamok dönthetnek az ilyen létesítmények működéséről. 

A korábbi tiltó rendeletet még Barack Obama kormányzata idején, 2015-ben hozták meg – ezt azonban már semmisnek lehet tekinteni. Andrew Wheeler, az EPA vezetője a döntést indokolva kijelentette:

az amerikaiak megbízható és megfizethető energiát akarnak, a fosszilis fűtőanyagok továbbra is fontos elemei lesznek az energiaellátásnak.

Az Obama-adminisztráció a környezetvédelem előtérbe helyezésével a szénerőművek visszaszorítását szorgalmazta. A rendelet miatt sok tagállamban – köztük elsősorban Nyugat-Virginiában – bezárták a szénerőműveket. Donald Trump elnök már a 2016-os választási kampányában is a szénerőművek ismételt üzembe helyezését, az olcsóbb gáz és megújuló energiák miatt hanyatló szénipar megélénkítését ígérte.

Megszüntették a szénerőművek szövetségi tiltását az USA-ban Fotó: Wikimedia

„A megújuló energiák használatára még nem állunk készen, vagyis szükségünk van a szénre” – fogalmazott David McKinley nyugat-virginiai republikánus képviselő.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke felháborítónak nevezte az új rendeletet. „A nagy környezetszennyezők most szabad utat kaptak, és ezzel jelentősen ronthatják a már amúgy is erőteljes klímaválságot” – mondta.

Neked ajánljuk
Emberéleteket menthet a tiszta energia A Viking Link tovább turbózhatja a megújuló energiát Emberéleteket menthet a nap- és szélenergia, ha a politika is úgy akarja A klímaváltozás már az amerikaiak szerint is probléma Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam