2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban

Németországban kevés statisztika készül a szélturbinák meghibásodásáról, ami hátráltatja a problémák megelőzését és a műszaki ellenőrzések tervezését. Amennyiben egy szélkeréken tűz üt ki, akkor a közvetlen környezete életveszélyessé válik, és a tűzoltók is legfeljebb tehetetlenül szemlélhetik az eseményeket. 

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincsenek statisztikák arra vonatkozóan, hogy a németországi szélkerekek milyen gyakran hibásodnak meg vagy égnek le. Így pedig nem lehet tudni, hogy elegendőek-e a meglévő karbantartások, és hiányoznak-e az ellenőrzések.

Ha bekövetkezik a baj, és tűz üt ki, a tűzoltók nem sokat tehetnek, legfeljebb a lehulló darabok esetében eloltják a tüzet, és a környéket 500 méteres körzetben lezárják. A berendezéseken elhelyezett tűzoltó rendszerek segíthetnének, de még nem terjedtek el, és nem számítanak szabványmegoldásnak. Ezért gyakori, hogy a gyártók maguk döntenek e rendszerek felszereléséről, hogy így akadályozzák meg a nemritkán milliós károkat. Az is problémát jelenthet, ha például egy rotorlapát esik le, vagy egy szélkerék ledől.

Fotó: shutterstock.com

Wolfram Axthelm, a Szövetségi Szélenergia Szövetség (BWE) képviselője közölte, hogy szerencsére ilyesmi nagyon ritkán történik. 2005 óta 79 káreseményt regisztráltak, a többségük tűzeset volt. A kiváltó okok között szerepeltek a szerelők figyelmetlenségei, a villámcsapások és réztolvajok tevékenysége. Jelenleg ugyanakkor nincsen káreset-adatbázis, és azt sem lehet tudni, hogy az idősebb berendezések hajlamosabbak-e a meghibásodásokra. 

Neked ajánljuk
Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Áramfogyasztás – A rendszerterhelési adatokból sok érdekes dolog kiderül Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam