2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalkozások rengeteget segíthetnének a klímaváltozás elleni harcban

Az elmúlt két évben nem sikerült csökkenteni a globális szén-dioxid-kibocsátást, melynek kétharmada a villamosenergia-termeléshez köthető. A megújulókra való átállás sokat javíthatna a helyzeten – ehhez azonban szükség lenne a magyar vállalkozások közreműködésére is.

A globálisan kibocsátott szén-dioxid mennyisége tavaly 2017-hez képest 1,7 százalékkal 33,1 milliárd tonnára emelkedett, az emisszió növekedésének üteme pedig az elmúlt öt évben 2018-ban volt a leggyorsabb. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a bővülés kétharmada a villamosenergia-termeléshez köthető.

Az IEA célja a globális felmelegedés megfékezése a gazdasági növekedés visszafogása nélkül, amelynek az egyik kulcseleme az energiahatékonyság ösztönzése. A több összetevőből álló mix jelentős részét, 44 százalékát az energiahatékonyság javítása adja.

Fontos a megújulók arányának növelése, a nem hatékony szénerőművek leállítása vagy épp a fosszilis energiahordozók állami támogatásának megreformálása.

Magyarország az uniós célokkal összhangban legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest, mindez pedig az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét 30 százalékkal csökkenti majd 2030-ra.

A vállalkozásoknak különösen megéri megújuló energiára váltani Fotó: Pixabay

A vállalkozásoknak is megérné megújulóra váltani

Júniusban egyszerűsített uniós napelemes pályázat nyílt 15 milliárd forintos keretösszeggel a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A pályázat főbb részletei: 

  • 1,5-3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a cégek,
  • 7,5-15 kWp teljesítményű fejlesztésre lehet támogatást kapni, vagyis kis kapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltása a cél,
  • a támogatás mértéke beépített kilowattonként fixen 200 ezer forint. Tehát nem tényleges költségek alapján történik a támogatás, hanem az iparági adatok alapján megállapított egy összegű átalányár alapján,
  • a pályázatokat június 17-én délelőtt 10 órától lehet benyújtani elméletileg 2020. szeptember 30-ig, de a gyakorlatban a 15 milliárd forintos keret kimerüléséig.

A fejlesztéseknek köszönhetően

a cégek becslések szerint évi 400-800 ezer forintot tudnak faragni az áramszámlájukból, projekttől függően.

Emellett a nyáron várható egy 10 milliárdos keretű pályázat nagyvállalatok számára, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatására.

Neked ajánljuk
Újabb áttörés a napelemek piacán Az amerikaiak közel fele napelemet használna A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket A homokos partok Picassója is az ausztrál erdőket gyászolja Saját kézfertőtlenítővel egy újabb flakont a boltban felejthetsz
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam