2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Los Angeles elképesztően olcsón veheti az áramot

Sokan megmosolyogták Eric Garcettit, Los Angeles polgármesterét, amikor áprilisban előállt a Green New Deal tervével, amely arról szólt, hogy miképpen képzeli felgyorsítani a zéró kibocsátású és megújuló energiás célok elérését. Pedig a jelek szerint Garcetti nem a levegőbe beszélt.

Azt még csak-csak elhitték, hogy Los Angeles 2050-ig szén-dioxid-semlegessé válhat majd valamiféle összehangolt projektnek köszönhetően, de hogy 2035-re az utcákon lévő járművek 80 százaléka elektromos hajtású vagy nulla kibocsátású tüzelőanyaggal működő legyen, na azt már nem!

Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy Garcetti terve valóra válhat. A város vízügyi és energiaügyi minisztériuma (LADWP) által a napokban benyújtott dokumentumok szerint  például Los Angeles hiperolcsón jut majd jelentős mennyiségű tiszta energiához.

Elképesztően alacsony áron vásárolhat áramot 25 éven át Los Angeles az épülő napelemes erőműveknek és energiatároló telepeknek köszönhetően Fotó: Pixabay

A 25 évre szóló, hosszú távú szerződés értelmében a napenergiára és energiatárolókra épülő villamosenergia-vásárlási megállapodás 400 MW egyenáramú teljesítményt biztosítana, illetve egy 100 MW/200 MWh akkumulátoros rásegítő rendszert is úgy, hogy előbbi 20 dollár alatti (egészen pontosan 19,97 dollár) megawattórás, utóbbi pedig 13 dolláros egységárú elszámolással kerül a város használatába. Ráadásul az energiatároló rendszert egy további, 50 MW/200 MWh méretű újabb tárolóegységgel ki lehetne bővíteni, amiért csak félárat fizetnének (6,65 dollár/MWh).

Ezzel az árazással Los Angeles jelenleg a legalacsonyabb áron szerződő megrendelőnek számít,

eddig az Egyesült Államokban a rekorder (2,337 cent/kWh árral) a 300 MW-os Eagle Shadow Mountain napprojekt volt, de Mexikóban már egy csomag részeként írtak alá 1,97 cent/kWh elszámolási árral is szerződést. 

Azt, hogy a bejelentett árak mennyire alacsonyak, jól szemlélteti, hogy míg a Los Angeles-i termelői egységár nagyjából 5,6 forintra jön ki (az akkumulátoros-energiatárolós pedig kevesebb mint 4 Ft/kWh értékre), jelenleg Magyarországon a lakossági fogyasztók csak áfaként ennél többet (6,97-9,23 forintot) fizetnek egy-egy kilowattóráért.

Neked ajánljuk
Bebizonyították, hogy a napelemek tisztább levegőn hatékonyabban termelnek A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Újabb napelemes innováció: megérkeztek a rugalmas panelek Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam