2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló energia otthonra? Nem csak a napelemek léteznek!

A megújuló energiáról sokaknak a napelem jut eszébe, pedig más energiatermelőkkel is környezettudatosabbá varázsolhatjuk az otthonunkat. Mutatjuk azokat a megoldásokat, amelyekkel nemcsak a rezsin spórolhatunk, de az ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkenthetjük.

Szélerőmű otthonra? Igen!

Ha szélenergiáról van szó, legtöbben a nagy szélerőművekre gondolunk, de otthonra is lehet turbinákat vásárolni, amelyek, ha jók a feltételek, legalább kiegészíthetik, de sokszor akár ki is válthatják a ház áramtermelését – mindez attól függ, hogy mennyire fúj a szél az adott területen. Magyarországon a legtöbb területen nincs akkora szél, hogy érdemes legyen befektetni, pontosan ez az oka annak is, hogy viszonylag kevés az ipari szélturbina idehaza. A hegyvidékeken viszont lehet, hogy érdemes elgondolkodni egy otthoni szélturbinán.

Geotermikus hőszivattyú

Itthon kifejezetten jók a körülmények a geotermikus energia kiaknázására, a lakás fűtését akár teljesen ki lehet váltani. A megoldás további előnye, hogy gyorsan beszerelhető, és olcsó a karbantartása. A hőszivattyú alkalmazásakor néhány dologra kell figyelni: megfelelő teljesítményű eszköz kiválasztása, elégséges méretű puffertartály beépítése, a kívánt tömegáram biztosítása az előbbi kettő berendezés között (hőcserélő, csőátmérő és keringető szivattyú pontos megválasztásával), valamint elégséges villamos energia az indítóáramhoz.

Nem csak napelemekkel tehetjük környezettudatosabbá az otthonunkat Fotó: Freepik

Energiatermelő zsindelyek

Ha nem szeretne óriási napelemeket szerelni a háztetőre, a napelemes zsindelyek jó megoldást nyújthatnak. Ezek gyakorlatilag tetőcserép formában nyújtják a napelem összes előnyét, viszont kevésbé körülményes és sokkal olcsóbb a felhelyezésük. A legtöbb verzió ráadásul több energiát is állít elő, mint egy hagyományos szolárpanel. A tisztítással sem kell bajlódni, mivel öntisztítók, formájukból adódóan pedig könnyen mozgathatók és fektethetők. 

Neked ajánljuk
Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam